Læsehastighed

onsdag den 12. januar 2011

Jeg så tilfældigt et indslag i Go' morgen Danmark om læsehastigheder og blev nysgerrig på hvordan min egen læsehastighed er.

Jeg tog en tilfældig skønlitterær bog, startede et stopur og begyndte at læse. Resultatet var at jeg ca. læser 315 ord i minuttet. Så er spørgsmålet bare om det er hurtigt eller hvad. Og det er der lidt delte meninger om. Gyldendals Den Store Danske siger ca. 300 ord pr. minut, men mange andre steder skrives der at voksne normalt læse mellem 190 og 250 ord i minuttet. Det er altså ikke helt til at finde ud af. Men 315 ord virker til at ligge i den gode ende.

Jeg fandt også en test på Københavns Universitets hjemmeside. Den tester læsehastigheden på mere faglige tekster, og påstår at normal læsehastighed er på mellem 200 og 400 ord i minuttet. Jeg læste 236 ord i minuttet på den tekst. Det skal så også siges at det er et stykke fra det fagområde jeg normalt læser tekster på. Du kan finde testen her.

Et andet sted fandt jeg noget fra en profesions bachelor der siger at for danske fagtekster læser man 200 ord i minuttet, mens det for engelske fagtekster ligger på 100 ord i minuttet. Set på den måde, så er mine 236 ord på en dansk fagtekst jo meget godt.

Det skal lige pointeres at jeg kan har læst normalt for at forstå teksten, og altså ikke har prøvet bevidst at hurtiglæse eller skimme, hvilket jeg tit gør med de tekster er skal læses på universitetet.

Det blev lidt et lidt teknisk blogindlæg denne gang, men det håber jeg er okay. I det store og hele er jeg godt tilfreds med min læsehastighed når jeg læser for mig selv. Det kunne være sjovt at prøver hvordan det går under højtlæsning. Det er efterhånden flere år siden jeg har praktiseret det.

Hvordan er jeres læsehastighed og er I tilfredse med det?

2 kommentarer :

  1. 350 ord pr minut. Vi skulle så svare på 5 spørgsmål efter som havde relevans til teksten. Fik alle 5 rigtigt ------> STX

    SvarSlet
  2. Efter jeg tog et gratis kursus med mindbulb.eu.pn fik jeg en læsehastighed på 453 ord i minuttet. Det kan varmt anbefales

    SvarSlet