Kilimanjaro #3: Om Kilimanjaro og Machame ruten

onsdag den 18. september 2013

Forrige - Oversigt - Næste

Inden dagbogen fra selv bestigningen vil jeg kort skrive lidt om Kilimanjaro og den rute vi besteg bjerget af.

Om Kilimanjaro:
Med sine 5.895 m er Kilimanjaro Afrikas højeste bjerg. Det gør bjerget til en af "the seven sumits". Samtidig er Kilimanjaro verdens højeste fritstående bjeg.

Kilimanjaro er en stratovulkan og består af tre vulkantoppe; Kibo (5895 m), Mawenzi (5149 m) og Shira (3962 m). De tre vulkaner blev dannet som en del af Rift Valley for 1/2-3/4 mio. år siden.

Shira var den første af vulkanerne der slukkede (flere hundrede tusind år siden) og idag er det nærmere et plateau fordi krateret er blevet fyldt ved senere vulkanudbrud fra Kibo. Det sidste udbrud fandt sted for omkring 10.000 år siden.

Kibo er den højeste af de tre vulkantoppen og det højeste punkt hedder Uhuru Peak. Det er dette punkt der er målet når man bestiger Kilimanjaro. Et andet vigtigt punkt er Stella Point. Det ligger ca. 1 times vandring fra Uhuru Peak og ofte er det her man ser solen stå op.

Kilimanjaro blev besteget første gang den 6. oktober 1889 Yohanas Kinyala Lauwo, Hans Meyer og Ludwig Purtscheller.

Klimazoner:
Når man bevæger sig op af Kilimanjaro kommer man igennem flere forskellige "klimazoner". Når man kører op til gaten (start-stedet for bestigningen) kommen man igennem det opdyrkede land. Her bor der mennesker og der er masser af plantager med bananer og kaffe. Ved gaten begynder skoven. Der er tale om regnskov og hvis det ikke regner, så skulle der være mulighed for at se aber. Derefter går man over til en mere hede-lignende natur med mindre beplantning.

Fra omkring  4000 m kommer man op i en alpin ørken. Her er der stenet og goldt og så godt som ingen vegetation. Den sidste "klimazone" ligger omkring toppen. Her er det et arktisk klima hvor det er frysende koldt om natten og om dagen er der en brændende sol. Der er stadig gletchere på toppen af Kilimanjaro, men på bestigningen kommer man ikke til at gå i sne.

Det er ret fantastisk at gå igennem naturen der hver dag skifter og er så forskellig fra dagen før.

Billedet her til højre stammer fra det kort jeg købte over Kilimanjaro (New Map of Kilimanjaro) og er en fin forklaring af den meget skiftende natur.

Machame ruten:
Der findes seks ruter man kan bestige Kilimanjaro af. De variere lidt i længde og starter forskellige steder på bjerget. Den ældste rute til toppen hedder Marangu. Ofte bliver den også kladt Coca-cola-ruten, fordi den anses som den letteste af ruterne. Derudover er der også mulighed for at sove i hytter på hele turen. Marangu ruten tager 5 dage, hvilket er lidt kort i forhold til akklimatisering.

Den rute vi gik var Machame ruten, markeret med rød på kortet herunder. Den er omkring 61 km lang og tog 6 dage. Det er også muligt at bruge 7 dage på den rute hvis man har lyst. Machame ruten bliver også kaldt Whiskey-ruten fordi den sammenlignet med Coca-cola-ruten er lidt sværere og fordi man skal sove i telte. Når det er sagt skulle Machame ruten være meget flottere. Om de ting er rigtige skal jeg ikke kunne sige, for jeg har selvsagt kun prøvet den ene rute. Det eneste jeg kan sige er at Machame ruten var rigtig fin og jeg ville ikke bytte overnatningerne i telt for noget andet. Jeg synes nemlig at det at sove i telt er en del af oplevelsen.

Machame ruten. (Kilde: http://www.ultimatekilimanjaro.com/routes.htm)

2 kommentarer :

  1. Vil bare lige sige, jeg virkelig nyder de her indlæg!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jeg glad for at høre. Så er det ikke helt spildt tid jeg har brugt på det. Jeg nød også selv at læse andres oplevelser fra Kilimanjaro inden jeg tog afsted.

      Slet