Bogstatistik #1: Generelt

onsdag den 12. februar 2014

Jeg har i flere år sirligt skrevet alle de bøger jeg har læst ned i et fint excel-ark og regnet sammen hvor mange bøger og sider jeg har læst hvert år. For lidt tid siden læste jeg dette indlæg hos Rikke og blev inspireret til at udvide mit excel-ark en smule. Det endte med en blive en hel del og så fik jeg arket til helt automatisk at regne alting sammen i modsætning til tidligere hvor jeg selv skulle huske at tilføje endnu et felt med sidetal når jeg havde læst en bog. Funktionen TÆL.HVIS er guld værd i det ark og er grunden til at det hele regnes sammen automatisk.

Jeg begyndte på at registrere mine bøger i 2008 - en god rum tid før jeg kom på goodreads og også kunne registrere bøgerne der. Jeg er dog fortsat med at skrive ind i mit excel ark, for det kan altså lidt mere end goodreads - og især nu med den lille udvidelse.Mit fine dokument indeholder Serietitel, Titel, Forfatter, Antal sider, tid (hvis det er en lydbog), om bogen er min egen og så hvilket år den er læst. Derudover blev det udvidet med en kolonne til forfatterens køn og land samt en kolonne for bogens udgivelse og om jeg har læst bogen på dansk eller engelsk. Og så har jeg faktisk også tilføjet en kolonne til min bedømmelse af bogen. Jeg havde overvejet at tilføje en kolonne til genre, men da 90% af alle bøgerne ville ende i en fantasy-kategori, så synes jeg ikke at det var så interessant. Måske kan jeg finde på at gøre det senere.

Se det er jo en forfærdelig masse information som det kan være svært at holder styr på bare sådan lige. Derfor har jeg lavet lidt illustrationer for at se om jeg kan se nogen sammenhænge i min læsning og for at se hvor varieret jeg generelt læser. De første illustrationer handler om læste bøger, sider og gennemsnitligt antal sider i bøgerne.Tendensen på antallet af læste bøger og læste sider ligner logisk nok meget hinanden. Jeg har haft en top i 2010 med 57 læste bøger. I 2011 gik det så knap så godt. 27 bøger blev det til og i de sidste par år er det tal steget en lille smule. Hvad der også er interessant er at selvom jeg har læst færre bøger i 2011, 2012 og 2013 end de foregående år, så kan jeg se at de generelt er blevet en del længere. Fra 2010 til 2011 steg det gennemsnitlige antal sider omkring 50 sider pr bog. Jeg synes det er lidt sjovt at kigge på sådanne statistikker.

Da jeg sad og lavede denne opdatering blev jeg utroligt glad for at jeg har et overblik så langt tilbage i tiden. Det giver et ret godt billede af hvad og hvordan jeg har læst før i tiden også. Mit excel-ark indeholder også bøger der er læst i 2007 og før det, men her har jeg blot skrevet de bøger ind jeg kunne huske og jeg har slet ikke de bøger med jeg læste som barn. Jeg vil tro at mange af bøgerne jeg har læst siden 2000 eller 2001 er med, så det bliver alligevel en god sjat.

I kan se at jeg i 2014 har opdelt i alm. bøger og lydbøger. Jeg håber på at udforske lydbøgerne lidt mere i år, men jeg vil helst ikke blande dem sammen med de bøger jeg læser normalt, så derfor har de fået sin egen kategori.

Læser I ca. samme antal bøger hver år eller svinger det meget? Og hvad med længden af bøgerne? Er den de samme hvert år eller har i år hvor i hovedsageligt læser korte bøger og år der er dedikeret til lange bøger?

2 kommentarer :

  1. Jeg har også i mange år skrevet op hvad jeg læser, og antallet af læste bøger svinger faktisk ret meget fra år til år. Men kan helt sikkert også se hvornår jeg har haft travle eksamens-perioder og sådan. Er nu sjovt med lidt statistik :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det er lidt sjovt at holde øje med læsningen. Eksamensperioder kan jeg ikke helt se eftersom jeg kun kigger på statistik hen over et helt år af gangen.

      Slet