Stålhjerte af Brandon Sanderson

tirsdag den 17. marts 2015



Stålhjerte
Original titel: Stealheart

Serie: Reckoners 1

Brandon Sanderson

374 sider

DreamLitt - 2015
Originalt udgivet i 2013

Anmeldereksemplar fra DreamLitt

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogens begyndelse:
"Jeg har set Stålhjerte bløde. 
Det skete for ti år siden, da jeg var otte. Min far og jeg befandt os i Unionsbanken på Adams Street. Vi brugte de gamle gadenavne dengang før annekteringen."
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogens bagside:
I en nær fremtid har nogle mennesker fået særlige evner. De er forvandlet til episke, som styrer verden med hård hand. De tidligere Chicago er henlagt i evigt mørke og regeres hensynsløst af en af de mest magtfulde episke i verden, Stålhjerte.

En lille gruppe frihedskæmpere nægter dog at underlægge sig de episkes styre og forsøger at udkæmpe en næsten umulig kamp mod overmagten. Da den unge David slutter sig til "Fortropperne" ændres magtbalancen, for David bærer på en hemmelighed, der kan være med til at styrte Stålhjertes regime.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Min mening:
Jeg har haft ret svært ved at finde ud af hvad jeg synes om denne bog. Brandon Sanderson er en af mine yndlingsforfattere, men indtil nu har jeg kun læst hans fantasy-bøger og der skaber han helt utrolige historier. Derfor havde jeg også kæmpe forventninger til denne bog, selvom det er dystopisk sci-fi. Jeg fik aldrig den storslåede fortælling jeg havde håbet på, så på den måde skuffer bogen lidt. Men hvis jeg glemmer mine forventninger og kiggere mere på genren og historien, så synes jeg faktisk ret godt om bogen.

Verdensopbygningen sidder som sædvanligt lige i skabet. Når vi nu har med en dystopisk bog at gøre bygger den selvsagt på vores verden og vi kender derfor verdenen som den så ud før - derfor er det jo heller ikke en helt ny verden vi præsenteres for. Når det er sagt, så gør Brandon det fantastisk. Jeg synes at det er troværdigt. Ideen med onde superhelte der har overtaget magten synes jeg er fed. Vi er vandt til at superhelte er gode, men her har det hele taget overhånd og det er tydeligt at se at magt ikke altid er en god ting.

Bogen er fyldt med action og der sker hele tiden noget. Fede våben og kampe er der rigelige og gode beskrivelser af. På mange måder er det her lidt af en drengerøvsbog.

Persongalleriet er også ret fint. David er okay, men er måske nogle gange lidt for fokuseret på hævn og hvordan han nu skal håndtere en pige han synes godt om. Megan er ret sej, omend en smule tilbageholdende. Jeg ville meget gerne vide mere om hende. Proff er helt klart min yndlingskarakter her i bogen. Han er lidt af et mysterium, og jeg elsker at forsøge at finde ud af hvem han er. Cody er den sjove fætter der altid kommer med skøre kommentarer og kan give en et smil på læben med alt sin snak om forfædrene.

Det der gør at historien ender med at fungerer ret godt for mig er klart slutningen. Uden at sige for meget, så fletter slutningen en masse tråde sammen og åbner op for et hav af nye. Det er også særligt i slutningen af bogen at jeg mærker de særligt gode Sanderson-vibrationer når han viser hvor dygtig han er til at sætte en historie sammen og kun komme med de absolut mest nødvendige ledetråde inden han slutter af med et brag af en finale. Jeg elsker hvordan man ser hele fortællingen med helt andre øjne når man har vendt sidste side. Det gør at jeg faktisk vildt gerne vil genlæse bogen igen, for at lægge mærke til alt det jeg nu ved.

Skulle jeg vurdere bogen på en særlig Brandon-Sanderson-epicness skala ville jeg ende på 2-3 stjerner, for jeg har læst andet som jeg synes er meget bedre og ja må nok indrømme at hans fantasybøger gør større indtryk på mig. Når det er sagt, så synes jeg også at jeg bør vurdere bogen efter sin genre og her er jeg ret begejstret. Det er en god dystopisk sci-fi, og derfor ender jeg på 4 stjerner.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bøger i serien:


2 kommentarer :

 1. Det var min første Sanderson bog og jeg var ret begejstret. Jeg kan ikke helt finde ud af om jeg har tålmodighed til at vente på bog nummer to bliver oversat eller om jeg bare skal læse videre på engelsk. Din anmeldes gjorde mig dog også nysgerrig efter at læse andet fra ham. Jeg må simpelthen i gang med The Rithmatist, som står på min hylde, meget snart.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt forstå hvis du springer over og læser på engelsk i stedet. Tror måske også at navnene bla. vil fungere bedre på engelsk.
   The Rithmatist har jeg ikke læst endnu. Håber at jeg snart kan begynde på Stormlight Archive. Den hører bare til blandt de tungere bøger som tager så lang tid at læse, og lige nu skal jeg være færdig med A Dance with Dragons først.

   Slet