Fantasyfestival i Esbjerg 2015

tirsdag den 10. marts 2015

Nu har i sikkert læst en masse om fantasyfestivallen fra alle dem der er meget hurtigere end mig til at få skrevet om sådan noget. Men altså jeg var også med og gjorde en weekend ud af det med overnatning på vandrehjemmet.

Jeg havde planlagt at skulle med toget, men da jeg blev sat af på Odense Banegård kom politi og brandvæsen kørende forbi os og alle tavler på stationen bekendtgjorde at togene ikke kørte pga. personpåkørsel - sikke en irriterende start på dagen. Nå, men jeg indså hurtigt at jeg nok ikke ville komme til Esbjerg til starten af festivallen med toget, så det endte med at jeg tog bilen. En tilfældighed der senere viste sig at være helt okay, fordi det betød knap så meget slæben på vejen hjem.

Jeg kom altså frem til Esbjerg - også i ret god tid :) - og så var det ellers ned og snuse rundt for at se hvad der var i messeområdet. Messen var egentligt hurtigt set. Der var enkelte forlag der solgte ud af deres titler, men så var der også forlag der kun havde en udstilling med deres bøger. Det synes jeg er lidt mærkeligt, for sådan en festival er da et oplagt sted at sælge bøger. Jeg blev  også ret skuffet over at man ikke kunne købe bøger af alle de forfattere der holdt oplæg.

Det første forfatteroplæg jeg var inde ved var med Ida-Marie Rendtorff. Jeg har hørt hendes serie om Dalia Dragehvisker på lydbog og vil også rigtigt gerne læse hendes sci-fi serie Kloden Under Vand.  Det var et rigtigt fint oplæg og bagefter var der mulighed for at få en signering inden hun satte sig ned i messeområdet. Jeg var oppe og hører hende om det slet ikke var muligt at købe hendes bøger på messen, og da hun ikke rigtigt selv vidst det, tilbød hun at jeg kunne købe en af hendes udgaver. Det gjorde jeg, og gik glad derfra med den samlede udgave af Dalia Dragehvisker indeholdende en fin signatur.


Derefter var jeg inde og høre Lene Dybdahl. Jeg har kun læst den første bog i serien Den Gyldne Nøgle, men var ret interesseret i om hendes nye bog Den Sorte Paraply var noget for mig.  Også her var det et fint oplæg hvor forfatteren var i samtale med en bibliotekar og til sidste med plads til spørgsmål fra publikum.

Derefter mødte jeg Irene som jeg derefter gik rundt sammen med. Det var rigtigt hyggeligt at finde en anden at snakke med og opleve festivallen sammen med.

Jeg fik også mødt og talt med Christina Bonde, inden jeg hentede et par bøger der skulle signeres. Derefter var det med at stille sig op i køen og vente på at det blev min tur til at stå foran først Kenneth Bøgh Andersen med bogen Slaget i Caïssa og derefter Haidi Wigger Klaris, hvor jeg havde taget hendes debutroman Skyggernes Bog med. Inden jeg forlod Festivalområdet nåede jeg også at sige hej til Louise Haiberg. Jeg fik signeret min udgave af Udvalgt og så havde hun Revolution (3. bog i serien) med til mig fra Tellerup, med et sødt lille kort og personlig hilsen.

Sidst på eftermiddagen ofrede jeg oplægget med Kenneth Bøgh Andersen til fordel for forpræmieren på filmen Skammerens Datter. Min oplevelse af filmen vil jeg skrive et særskilt indlæg om, for ellers bliver dette alt for langt.

Det helt store trækplaster for festivallen var helt klart Tamora Pierce. Hele lørdagen var der en enorm kø til at få bøger signeret af hende. Hun blev endda sidende længere end planlagt og fortsætte igen efter hendes oplæg. Det tager jeg hatten af for, at man vil sine fans så meget at man fortsætter i så lang tid. Men pga. køen om lørdagen sørgede jeg for at være i god tid søndag. Tellerup havde annonceret at Tamora Pierce ville starte tidligere med signeringen, så det første jeg gjorde da jeg kom var at stille mig i kø. Derfor endte jeg forrest i køen og fik en dejlig snak med Haidi Wigger Klaris, mens vi stod og ventede. Jeg synes det er så svært at stå over for store forfattere hvis bøger man elsker og min tunge slog lidt knuder inden jeg helt fik fremstammet mit navn og måden hvorpå det staves.


Fordi jeg var heldig at være først i køen hos Tamora, så kunne jeg også nå op til oplægget med Josefine Ottesen. Jeg synes simpelt hen at hun er så god til at fortælle, så jeg elsker at høre hende hver gang jeg kan komme til det. Denne gang snakkede hun meget om Helgi Daner og hele projektet med at gøre det til en familieroman. Efter oplægget gik jeg ned og fik signeret min egen udgave af Helgi Daner.

Messe-området var set og Tellerups stand var ved at være ret tømt for bøger, så jeg satte mig op og ventede på oplægget med Tamora Pierce sammen med Irene, Iben og Sabina. Sammen gik vi ind til oplægget og det var lidt af en oplevelse. Hun startede med at læse op af hendes kommende bog, og derefter var der mulighed for publikum kunne stille spørgsmål. Det var ret fedt og hun havde mange gode historier at fortælle. Hendes mand var også med, og stod på sidelinjen og gav små indput hele tiden. Det var ret underholdende og deres forhold virker bare så fint. Jeg er super glad for at jeg fik muligheden for at opleve hende.

Det sidste forfatteroplæg var med Helle Ryding, og det kunne jeg da også lige høre inden jeg kørte hjem. Inden oplægget fik jeg en hyggelig lille snak med hende og det glæder mig at hun kunne huske mig :) Selvom jeg har læst alle hendes bøger og kender Klintespind-serien ret godt, så var det stadig lidt hyggeligt at høre nogle af tingene igen.

Jeg kom hjem med i alt 15 bøger - nogle flere end jeg havde regnet med. Hjemmefra havde jeg planer om at købe Tamora Pierces serie om Alanna, så da Tellerup havde 3 sampak for 200, måtte jeg finde to pakker mere. Da jeg gerne ville have Udvalgt af Louise Haiberg med hjem, men ikke rigtigt synes der var andre bøger i det tidbud jeg også ville have, slog jeg mig sammen med Irene og vi købte (måske de sidste) to eksemplarer af Udvalgt for 300 kr. Jeg havde hele lørdagen gået og overvejet om jeg skulle købe den pakke som Bøger og Papir have med serien Den Magiske Tyv for en flad halvtredser. Jeg mente at jeg havde treeren derhjemme, men at de to første manglede, og det har egentligt irriteret mig. Derfor endte jeg søndag med at købe de tre bøger. Da jeg så kom hjem viste det sig at det kun var første bog jeg manglede, men hva' pokker - til den pris har det ikke skadet ret meget.

Samlet set kom jeg hjem med 15 nye bøger:
 • Alanna af Tamora Pierce (Løvindens Sang 1)
 • I Gudindernes Hånd af Tamora Pierce (Løvindens Sang 2)
 • Kvinden der Ridder som en Mand af Tamora Pierce (Løvindens Sang 3)
 • Den Springende Løvinde af Tamora Pierce (Løvindens Sang 4)
 • Tessia af Trudi Canavan (Magikerens Lærling 1)
 • Invasionen af Trudi Canavan (Magikerens Lærling 2)
 • Opdagelsen af Trudi Canavan (Magikerens Lærling 3)
 • Jeg er Nummer Fire af Pittacus Lore (Arven fra Lorien 1)
 • De seks Grader af Pittacus Lore (Arven fra Lorien 2)
 • Den Magiske Tyv af Sarah Prineas (Den Magiske Tyv 1)
 • Den Magiske Tyv: Fortabt af Sarah Prineas (Den Magiske Tyv 2)
 • Den Magiske Tyv: Fundet af Sarah Prineas (Den Magiske Tyv 3)
 • Udvalgt af Louise Haiberg (Dæmondræberen 2)
 • Revolution af Louise Haiberg (Dæmondræberen 3) - anmeldereksemplar fra Tellerup
 • Dalia Dragehvisker af Ida-Marie Rendtorff  (samlet udgave) - købt af forfatteren selv :)


Festivallen alt i alt:
Alt i alt havde jeg et par ret gode dage. Det var en fin festival, lidt lille når man som jeg ikke gik på oplevelse blandt børne- og rollespilsaktiviteterne. Tamora Pierce var jo klart trækplasteret, men jeg tror ikke at nogen havde regnet med at der ville være så meget kø til hendes signering, for køen kunne godt være arrangeret lidt bedre. Som det var fyldte køen det meste af messeområdet og gjorde det svært at  bevæge sig rundt. En løsning med køen helt ude langs væggene (eller vinduerne), bagved standene ville nok have fungeret bedre. Derudover synes jeg at det var ærgerligt at bibliotekets stand var gemt væk oppe ved oplægs-salene. Det var selvfølgelig fint at der også var noget der, men den kom bare til at være ret meget alene.

Afholdes der endnu en fantasyfestival, så vil jeg helt klart gerne med igen.

6 kommentarer :

 1. Det lyder jo som en fantastisk oplevelse! Og sikke mange forfattere du fik hørt og snakket med!
  Jeg er lidt misundelig, men jeg må vente tålmodigt på Bogforum! ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan i hvert fald anbefales, hvis det kommer igen. Bogforum har jeg aldrig været til. Håber det sker en dag, men indtil videre har det bare aldrig passet og jeg har boet for langt væk :(. Måske det kan lade sig gør i år.

   Slet
 2. Det var en god oplevelse at være med, men jeg er helt enig med dig i dine tanker om messens størrelse og indretning. Tænker dog at de nok også lige skal i gang, det var jo første gang de har afholdt det og er sikker på de har lært rigtig meget til næste gang - og der skal jeg helt sikkert også med :D
  Det var hyggeligt at møde dig dernede, jeg beklager jeg ikke fik sagt farvel. Efter vi alle gik fra foredragsrummet, fik jeg vendt mig om og pludselig var alle væk. Gik en tur rundt i både over- og underetage, og tog derefter hjem :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Alt begyndelse er svært og så tror jeg virkeligt at det kom bag på dem at der kom så mange for at få signeret bøger af Tamora Pierce. Er også ret sikker på at hvis det kommer igen, så er det i en forbedret udgave med erfaringerne fra denne gang

   Det er helt i orden :) Jeg satte mig også hurtigt ind til det næste.

   Slet
 3. Det var godt at du havde en god oplevelse, trods lidt uheldige omstændigheder. Jeg opdagede festivallen alt for sent, så skulle arbejde, og var egentlig lidt ærgerlig. Men efter hvad andre bloggere har fortalt har jeg det nu ok med at have sparet de penge. Det lyder ikke som om der var alverden at komme efter, hvis ikke man er Tamora Pierce fan.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu har jeg ikke været til ret mange bogmesser og sådan, men det var i en beskeden størrelse. Og så alligevel ret hyggeligt at være med.

   Slet