Død for verden af Charlaine Harris

fredag den 14. januar 2011


Død for verden
Org. titel: Dead to the world

Serie: 
Sookie Stackhouse / Southern
Vampire / True Blood / nr. 4

Charlaine Harris

320 sider

Lindhart & Ringhof - 2010
Org. udgivet i 2004


For at undgå spoilers, læs først bøgerne: Død indtil solnedgang, Levende død i Dallas & Klub død.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sookie har et nytårsforsæt; Hun skal undgå at komme til skade i det nye år. Det skal vise sig at være et forsæt der måske er vanskeligt at holde. Da Sookie kører hjem fra arbejde nytårsnat, ser hun en næsten nøgen mand løbe af sted langs vejen. Han husker intet om hvor han er eller hvem han selv er. Det ved Sookie til gengæld. Det er Eric, den øverste vampyr i Shreveport og leder af vampyrbaren Fangtasia. Sookie tager ham med hjem, for senere at finde ud af at en nyankommet gruppe hekse er ude efter ham.

Sookie troede at hun var færdig med at blive blandet ind i vampyrernes konflikter, men der tog hun fejl. Og oven i det hele forsvinder hendes bror Jason sporløst. Hele byen leder efter ham, men der er tilsyneladende ingen der ved noget om ham. Har Erics hukommelsestab, de nyankomne hekse og Jasons forsvinden noget med hinanden at gøre? Og lykkedes det for Sookie at holde sit nytårsforsæt?

Svarene findes i denne fjerde bog om Sookie Stackhouse.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I første bog blev vi præsenteret for vampyrerne der lever frit blandt menneskene. Senere har vi fået kendskab til varulve og harmskiftere, der stadig lever i skjul for almindelige mennesker. Nu hører vi også om hekse, både gode og onde, og sågar blandinger af flere typer overnaturlige væsener. Det er efterhånden en kompleks verden Sookie lever i, og hun har kendskab til mere end hvad godt er, takket være sin evne som tankelæser, og sine bekendtskaber med både vampyrer og varulve.

Egentligt sker der ikke ret meget i bogen. Der kører ligesom to handlingsspor; Et med mysteriet om Eric og heksene og et med Jasons forsvinden og eftersøgningen af ham. Spørgsmålet om hvorvidt de to ting hænger sammen besvares først til allersidst og søger for at spændingen er der hele vejen igennem. Det der også gør bogen værd at læse er samspillet mellem den almindelige kendte verden og den spændende og ukendte overnaturlige verden, hvor der hele tiden dukker nye ting op. Det bliver spændende at se hvad der sker i de kommende bøger.

Jeg synes efterhånden rigtigt godt om serien, og den verden Charlaine Harris har skabt. Serien har ikke ændret karakter siden første bog og er stadig forbeholdt et lidt ældre publikum. Hovedpersonen Sookie er også et lille stykke oppe i tyverne ligesom de fleste andre personer i bogen er på den side af tyve og mange meget ældre. Jeg synes at det er rart at læse en bog med overnaturlige elementer og hvor hovedpersonen ikke er en eller anden forvirret teenager der ikke helt ved hvad der sker. Det kan godt være Sookie heller ikke har helt styr på det, men hun virker stadig mere voksen, og overvejer nøje konsekvenserne af de ting hun ikke kan komme uden om.

Det eneste ærgerlige ved bogen er den dårlige oversættelse til dansk. Selvom jeg normalt ikke lægger mærke til det slags måtte jeg flere gange i løbet at bogen stoppe op og overveje hvad sætningen i virkeligheden skulle betyde. Det er meget ærgerligt for en bog med det indhold, og jeg håber at det er gået bedre med den næste.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bøger i serien: Sookie Stackhouse
Ingen kommentarer :

Send en kommentar