Fars dag: Litteraturens fædre

fredag den 5. juni 2015


Ligesom jeg på mors dag snakkede om litteraturen mødre, vil jeg idag hylde nogle af litteraturens fædre. Da jeg forsøgte at komme i tanke om mødre fandt jeg det ret svært - fædre derimod var lidt lettere. Stadig ikke meget let, men jeg kom alligevel i tanke om flere fædre (eller faderfigurer) fra de bøger jeg har læst.


Klintekongen (Serpinas far i Klintespind-trilogien af Helle Ryding)
Klintekongen er en ret kompleks figur og jeg har lidt svært ved at finde ud af hvad jeg skal synes om ham. Nogle gange er han en fantastisk far, men han har også et temperament der gør at han er er svær at regne ud. Han kan sætte hav og himmel i et og sænke skibe på havet for at skaffe krigere, men kort efter kan han være den far der bekymrer sig om sine døtre. Alt i alt er Klintekongen en fantastisk karakter.


Ned Stark (A Game of Thrones af George R. R. Martin)
Ned Stark er alt hvad en god far bør være. Han er retfærdig og forsøger at opdrage sine børn så de også bliver gode og retfærdige. Jeg elsker en af de første scener i bogen hvor Bran er med ved en halshugning og Ned Stark fortæller ham noget med at når man afsiger dommen bør man også selv svinge sværdet. Jeg synes det er ret fint.


Sezuan (Dinas far i Slangens Gave af Lene Kaaberbøl)
Jeg havde Dinas mor med på min liste over mødre, men jeg er også nød til at have Dinas fra med her. Sezuan er mystisk og fremmed og det er ret skræmmende, men efterhånden som man lærer ham at kende kommer man til at holde af ham. Jeg elsker den scene hvor han synger for Dina - en sang han selv har skrevet og som kun kan være skrevet til Dina selvom han aldrig har mødt hende.


Xandru ad Libra (Miras far i Historen om Mira af Josefine Ottesen)
Det er ikke fordi jeg husker Xandru ad Libre ret godt når det kommer til stykket, men han er en far der havde masser af bøger og så var han Truwa. Egentligt en del af det folk der undertrykkes, men han har fået en god plads i blandt det andet folkeslag.


Halt (Wills læremester i Skyggens lærling af John Flanagan)
Okay, jeg ved godt at Halt ikke er Wills far, men han er så meget en faderfigur for Will (og til dels også Gilan) at jeg synes han fortjener en plads på denne liste. Halt er en ældre smågnaven mand, men når man først lærer hvordan man skal tolke hans signaler kan man ikke andet end at holde af ham.

Hvem er jeres yndlingsfædre fra bøgernes verden?

4 kommentarer :

 1. Hmm, jeg var ret glad for Amerika's far i "The Selection".

  Og så er den måske lidt snyd, men Mason i "Beautiful Creatures" var jeg altid ret glad for, selvom han "kun" var Lenas onkel, på trods af at han udfyldte en stor del af faderrollen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu har jeg jo næsten lige lyttet til "The Selection" og jeg synes faktisk også ret godt om Amerikas far.

   Man må gerne snyde lidt - det gjorde jeg jo også selv. En person der udfylder faderrollen kan jo betyde ligeså meget eller mere som den rigtige far.

   Slet
 2. Irrelevant kommentar her, men synes lige jeg ville sige, at bogen kom for en uges tid siden. Den jeg vandt, altså :) Tak!

  SvarSlet