Yndlingsforfattere #1

torsdag den 23. oktober 2014

Yndlingsforfattere er et mærkeligt begreb (ja faktisk er mange yndlings-?? mærkelige og begreber). Hvornår er en forfatter en yndlingsforfatter? Er det den forfatter man har læst flest bøger af? Den forfatter hvor man elsker alle bøger i forfatterskabet, og rent faktisk har læst dem alle? Eller kan det godt være en forfatter hvor man har nogle få titler af som man bare elsker?

Jeg har ikke det endegyldige svar på dette spørgsmål. Dette indlæg vil derfor være en totrinsraket, hvor første halvdel her handler om mine subjektive yndlingsforfattere, mens anden del ser mere objektivt på tingene og ser på hvilke forfattere jeg har læst flest bøger af.


Den første der popper op i mit hoved når jeg tænker min yndlingsforfatter er Lene Kaaberbøl. Hende kan jeg ikke komme uden om. Hun fik mig til at læse fantasy og startede min glæde for bøger og derfor står hun altid tydeligt frem når det gælder yndelingsforfattere eller yndlingsbøger. Men selvom jeg har en del bøger af Lene Kaaberbøl, så er det vel egentligt kun serierne om Katriona og Skammerens Datter som jeg virkeligt elsker og jeg har faktisk ikke læst nogen af Kaaberbøls krimier. Kan hun så være min yndlingsforfatter alligevel? Det mener jeg godt at hun kan. En yndlingsforfatter er i mit hoved en forfatter der har gjort et særligt indtryk, og som jeg beundre på den ene eller anden måde.

Yndlingsforfattere hænger heller ikke nødvendigvis sammen med yndlingsbøger. Mine yndlingsbøger skifter ret meget alt efter hvad jeg for nyligt har læst. Mine yndlingsforforfattere holder som regel længere tid og er forfattere som jeg gerne vender tilbage til. Der kan også være yndlingsforfattere fra forskellige perioder af mit liv og min læsning. Lene Kaaberbøl hører f.eks. til blandt yndlingsforfatterene fra min barndom/teenange år, men en forfatter som Brandon Sanderson er forholdvis ny på listen og befinder sig i en gruppe af forfattere der skriver mere voksent fantasy.

En yndlingsforfatter kan være yndling pga. af flere ting og herunder vil jeg gennemgå nogle af mine yndlingsforfattere og hvorfor de er havnet på denne liste.


Lene Kaaberbøl
Nu har jeg jo allerede snakket lidt om hende, så selvfølgelig er hun den første på listen.
Hun er en yndlingforfatter pga. Skammerens Datter og Katriona serierne og pga. det indtryk hun gjorde på 10'årige mig, der første gang mødte fantasy.
Josefine Ottesen
Vi fortsætter med de danske forfattere, for ligemeget hvad så synes jeg at der er noget rigtigt godt ved at læse bøger der oprindeligt er skrevet på dansk. Josefine Ottesen har jo skrevet utallige bøger, til mange forskellige målgrupper. Jeg har ikke læst dem alle, men dem jeg har har alle været super gode og når jeg engang selv får børn, så kommer hendes børnebøger til at stå øverst på ønskesedlen.
Helle Ryding
Sidste dansker på listen og endnu engang en kvinde. Vores kvindelige fantasy-forfattere kan altså et eller andet. Helle Rydings fortællinger inspireret af nordiske sagn og eventyr har fået en særlig plads hos mig.
John Flanagan
Den opmærksomme læser vil vide at jeg har en stor svaghed for Flanagans serier. Det er ikke det bedste og mest fantastiske jeg nogenside har læst, men hver gang jeg dykker ned i Flanagans verden så bliver jeg underholdt og har det rigtigt godt.
Maria V. Snyder
Da jeg første gang rigtigt begyndte at læse engelske bøger (der var et par mislykkede forsøg tidligere) var det med Maria V. Snyders Study serie. Jeg elsker hendes bøger, de verdener og de personer hun skaber. 
Patrick Rothfuss
Rothfuss har efterhånden også været på listen i noget tid og det på trods af at jeg kun har læst 2 bøger fra ham. Til gengæld er det to helt fantastiske bøger. Rothfuss skriver som igen anden og han formår at gøre en fremmed verden levende med meget smukke beskrivelser. Han skriver så godt at jeg kan høre Kvothes skønne musik for mig når jeg læser. Jeg håber at den tredje bog i Kingkiller Chronicle er lige så fantastisk og at Rothfuss kan blive på denne liste.  
Brandon Sanderson
Han er en af de nyeste på denne liste og er måske den forfatter jeg beundre mest. Jeg har kun læst hans Mistborn serie indtil videre, men den var fantastisk ud over det sadvanelige. Brandon Sanderson har en vidunderlig evne til at skabe unikke magisystemer og komplekse fantasyverdener. Hvad det ydermere gør Brandon Sanderson til en af mine yndlingsforfattere er at alle hans fantasybøger skulle foregå i samme univers, men på forskellige planeter. Jeg har også fået at vide at en person går igen i mange af historierne så jeg har sat mig selv på et opklaringsarbejde når jeg går i gang med at læse hans andre bøger.2 kommentarer :