The Name of the Wind by Patrick Rothfuss

lørdag den 26. februar 2011
The Name of the Wind

Serie: The Kingkiller Cronicle 1

Patrick Rothfuss

662 sider

Udgivet i 2008The Name og the Wind er en helt fantastisk bog, som jeg på ingen måde kan beskrive fyldestgørende. Derfor får I først teksten fra bagsiden.

"I have stolen princesses back from sleeping barrow kings. I burned down the town of Trebon. I have spent the night with Felurian and left with both my sanity and my life. I was expelled from the University at a younger age than most people are allowed in. I tread paths by moonlight that others fear to speak of during day. I have taked to Gods, loved women, and written songs that make the minstrels weep.

My name is Kvothe. You may have heard of me."


Her er en virkelig spændende person, som jeg meget gerne ville lære at kende og finde ud af hvordan og hvorfor han havde oplevet alle de ting. Han virker en lille smule mystisk og det gør ham spændende.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogen tager sin start i den kro Kvothe driver. En dag kommer der en krøniker forbi, og da han finder ud af hvem kroejeren er vil han meget gerne høre hans historie. Herfra begynder Kvothe at fortælle den sande historie om sit liv. Lige fra dengang han som otte-årig så en mand påkalde vinden, fra hans oplevelse af den forfærdelige massakre på hans trup og fra hans hårde år som gadedreng i havnebyen Tarbean. Derfra videre til hans optagelse på Universitetet og alle hans oplevelser derfra.

Historien afbrydes engang imellem, hvor vi vender tilbage til kroen, på steder hvor der normalt ville være en pause.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg blev fanget lige fra starten og da Kvothe så hvordan man kunne påkalde vinden søgte jeg sammen med ham efter vindens navn. Det har været en helt fantastisk rejse at følge hans liv, både hvad der har været af opture og nedture. Kort sagt hører vi om alle de ting der har formet Kvothe til den person han er i dag. The Name og the Wind er en dejlig livsfortælling og man kan ikke andet end at holde af den kvikke Kvothe.

Det fungerer godt at man hører historien som den bliver fortalt i kroen og at man nogle gange vender tilbage dertil. Det får en til at huske at der sidder en person og fortæller den historie man læser. Jeg synes at Rothfuss gør det godt. Persongalleriet er bredt og spændende og alle personerne har deres helt egen personlighed. Kvothe er en speciel dreng/ung mand, og jeg kan ikke lade være med at håbe at tingene vil lykkedes for ham. Han kæmper så hårdt for at nå det han gerne vil og der kommer så meget i vejen for det.

Jeg kan på det varmeste anbefale "The Name of the Wind" til alle. Det er en bog der klart er værd at læse.

Eventyret er langt fra slut, og jeg har langt fra fået svar på alle mine spørgsmål. Men så er det jo godt at den næste bog er lige på trapperne, selvom den har været lang tid undervejs. Bogen der hedder "The Wise Man's Fear" udkommer på tirsdag d. 1. marts 2011. Jeg glæder mig til at høre næste del af Kvothes historie og komme nærmere på svaret om vindens navn.

Jeg har læst bogen på engelsk, fordi jeg fik det anbefalet af et par venner. Det tog sin tid for mig at komme igennem den (faktisk en hel måned), men det var besværet værd. Efterhånden som jeg kom gennem bogen blev det lettere og lettere at læse det engelske og nu har jeg mod på mange flere bøger på engelsk.

Der er flere gode grunde til at læse serien på engelsk, selvom den første bog er udkommet på dansk. Den danske udgave er delt i to bøger, Vindens Navn og Dragedræberen. Personligt forstår jeg ikke at danske forlag skal splitte en god bog op i to dele. Den anden gode grund til at læse serien på engelsk er at det på nuværende tidspunkt er uvist om den anden bog overhovedet bliver udgivet på dansk.

Med de ord vil jeg slutte af og lade jer, klikke videre for at købe bogen eller reservere den på biblioteket.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bøger i serien: The Kingkiller Chronicle

4 kommentarer :

 1. Hvor herligt, at du anmelder den, netop, som jeg har fået fat i den på dansk og skal til at læse den. Det vil jeg gøre - omend jeg burde skaffe den på engelsk også. Indtil videre må det blive på dansk.

  Tak for en virkelig fantastisk anmeldelse.

  SvarSlet
 2. Mange tak. Det er virkelig en bog er er besværet værd at læse. Også på engelsk, selvom det tager lidt længere tid. Jeg havde selv fat i den danske udgave i efteråret, men nåede aldrig at læse den der, og så var det jeg fik mod på den engelske.

  SvarSlet
 3. Åh, jeg er allerede godt inde i "Dragedræberen" - den anden halvdel af "The Name of The Wind"; jeg har helt lyst til at læse den på originalsproget nu. Den er virkelig fantastisk.

  Jeg skumler fortsat over, at Tellerup splitter mange af deres bøger i to ved oversættelsen - selvom de ikke er så omfangsrige.

  SvarSlet