A Game of Thrones af George R. R. Martin

mandag den 4. juni 2012A Game of Thrones


Serie: A Song of Ice and Fire 1


George R. R. Martin

780 sider


Først udgivet i 1996Serien "A Song of Ice and Fire" og specielt den første bog "A Game of Thrones" har fået enormt meget omtale det sidste års tid. Det skyldes at serien er blevet filmatiseret og at der derfor er kommet ekstra fokus på bøgerne af den vej. Det er nok også grunden til at den sidste efterår blev udgivet på dansk. Selv købte jeg de første 4 bøger på engelsk, for det lød jo spændende og hvis det var noget af de bedste nyere fantasy, så måtte jeg jo se hvad det var. Jeg hoppede med på bølgen og selvom det tog næsten tre måneder at komme igennem den, så var det det hele værd. Jeg kan kun tilslutte mig koret af stemmer der fortæller hvor god den er. Hvorfor? Læs mere herunder:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
For flere år siden erobrede Robert Baratheon tronen i de syv kongedømmer. Nu er hans højre hånd død og han beder sin bedste ven Ned Stark om at indtage pladsen som kongen højre hånd. Ned drager sammen med sine 2 døtre, fra Winterfell og sydpå til Kings Landing. Robert er ikke den stærke konge han var engang, og Ned opdager langsomt hvad der virkeligt går får sig. Der iblandt hvor meget dronningen Cersei Lannister egentligt bestemmer og hvad hun er villig til at gøre for at få mere magt.

På Winterfell efterlader Ned sin kone og sine sønner. I Neds fravær styres Winterfell af hans ældste søn Rob på bare 15 år. Det er en stor opgave og da hans mor også rejser sydpå bliver det endnu sværere.

Neds bastard-søn Jon Snow drager af sted til The Wall, for at finde et sted hvor der er plads til en bastard som ham. Her truer kulden fra nord og det siges at vinteren er på vej. Mænd forsvinder og myterne om de væsener der tidligere levede synes mere og mere virkelige.

På den anden side af havet, i de frie byer, lever de sidste overlevende af den gamle kongemagt; Viserys og Daenerys Targaryen. Viserys forsøger med alle midler at finde en måde at tilbageerobre sin stjålne trone.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Historien foregår i et land hvor sommeren kan vare mange år, før der igen kommer en vinter. Der er uro i landet og snart må spillet om tronen begynde. Et farligt spil, hvor bedrageri og interne krige er hverdag. Et spil man ikke kan komme ud af, når først man har kastet terningen. I bogen siges det ”In the game og thrones, you win or you die” og den sætning beskriver med få ord hvad det vil sige at være en del af kampen om magten.

Der er rigtigt mange personer i spil i denne bog og nogle gange kan det være svært at holde styr på hvem der er hvem og hvilken rolle de spiller i det store spil. Selv havde jeg lidt svært ved at placere enkelte personer i starten, men efterhånden som siderne blev vendt kom der mere og mere styr på det. Det store persongalleri fungerer godt og som hjælp til at finde rundt i de mange familier er der et appendix sidst i bogen hvor alle personer er listet.

Når persongalleriet er så stort indeholde det også mange forskellige personligheder. Der er de karakterer man med det samme elsker, der er dem man lærer at holde af. Der er karakterer man bestemt ikke bryder sig om og karakterer man ligefrem hader. Bogen indeholder dem alle og de skal alle være der, fordi det er med til at gøre verdenen troværdig.

Bogens kapitler er delt op efter hvilken person man følger. I alt er der otte synsvinkler på handlingen og det betyder at der springes en del rundt mellem både personer og steder. Nogle gange kan der gå land tid mellem at man hører om en person, men det gør ikke nogen fordi der ofte er små henvisninger til dem i de øvrige kapitler. At historien deles op på denne måde gør også at man kun følger de enkelte personer når der sker noget vigtigt. Når de blot er på rejse gennem landet uden at der sker noget hører vi derfor ikke om det og koncentrerer os i stedet om de steder hvor der sker noget.

Hvem er god og hvem er ond? Det er et spørgsmål, som man stiller sig selv flere gange gennem bogen. Der er nemlig ikke noget her der er sort og hvidt. Det hele er en stor grå masse, hvor nogen måske er lidt bedre end andre, men det er svært at sige helt præcis hvem der er de gode og de onde. Krigen fortælles også af karakterer på alle sider, så man får alle synspunkter på det der foregår. Det er godt fordi det tegner det her brogede billede, men samtidig giver det ikke nogen entydig helt at holde med.

Jeg kan på det varmeste anbefale bogen, men må samtidig sige at den bestemt er rettet mod voksne læsere. Der lægges ikke skjul på noget og der er en del vold og sex indblandet. George R. R. Martin er heller ikke bage for at slå karakterer ihjel som man elsker og han stiller dem over for helt umulige valg.

Til sidst får I familien Starks motto: ”Winter Is Coming”

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bøger i serien: A Song of Ice and FireIngen kommentarer :

Send en kommentar