Kongens Ranger af John Flanagan

torsdag den 10. juli 2014Kongens Ranger
Org. titel: The Royal Ranger

Serie: Skyggens Lærling 12
Org. serie titel: Ranger's Apprentice

John Flanagan

559 sider

Gyldendal - 2014
Org. udgivet i 2011


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogens begyndelse:
Det havde været en ringe høst på Scanlon-godset. Hveden havde givet et elendigt udbytte, og æbleplantagerne var blevet angrebet af skurv, så tre fjerdedele af æblerne fik pletter og endte med at rådne på træerne.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogen handling:
Will er knust efter han har mistet en han holdt meget af. Han er drevet af hævntørst og svigter sit arbejde som ranger. Hans venner er bekymrede for ham og udtænker en plan for at få ham på ret køl igen.

Kong Duncan af Auraluen er syg, så det er prinsesse Cassandra der styrer landet. Samtidig har hun og hendes mand Horace en del problemer med deres datter Maddie. Hun er næsvis og sniger sig tit ud om natten for at gå på jagt i skoven.

Den oplagte løsning på begge problemer er et lærlingeforløb. Maddie skal være ranger-lærling og Will skal stå for oplæringen, fordi Maddie er en opgave han ikke kan sige nej til. Undervejs i forløbet står Will overfor et vigtigt valg. Skal han lade sig styre af sin hævntørst eller er hans opgaver som ranger vigtigere?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Min mening:
Der er få bøger der kan gøre min så glad som bøgerne i skyggens lærling-serien. Denne gang er en del af den gode oplevelse forbundet med en god portion nostalgi. Det er 6 år siden jeg læste den første bog i serien, hvor Will blev rangerlærling, og siden da her jeg jævnligt vendt tilbage til Auraluen for at følge Wills og hans venners eventyr. Med Kongens Ranger bliver cirklen sluttet og Wil får sin egen lærling. På mange måder, vender vi tilbage til historien fra første bog mens Will mindes hvordan han selv var som lærling og hvordan han egen læremester Halt var over for ham.

Jeg synes at det er en rigtigt fin måde at slutte serien på. Det er fantastisk at genkende små begivenheder fra Wills tid som ranger og mindes dem sammen med ham.

Maddie er den første pige der får lov at forsøge sig som ranger-lærling, og selvom noget af grunden for at det netop er en pige er af hensyn til læsere der har efterlyst kvindelige rangere, så synes jeg at det giver god mening. Rangerkorpset mangler kvalificerede lærlinge, så jeg synes det er helt på sin plads at Flanagan starter ud med at give Will en pige som lærling.

Nogle gange har Skyggens Lærling-bøgerne en tendens til at være skåret over samme skabelon. Nogen vil mene at det går hen og bliver kedeligt og trivielt, men jeg kan egentligt ret godt li det. Jeg har vidst generelt lidt svært ved at kritisere serien for meget, for jeg føler mig virkeligt hjemme i bøgerne og de gør mig så glad, så jeg ser pænt hen over alle ujævnhederne og nyder bare historierne i fulde drag.

Bogen kan godt læses uden at have læst de andre, for gennem Maddie bliver man på ny indført i rangernes univers. Når det er sagt, så er det ikke noget jeg vil anbefale. Hvis man ikke har læst de foregående, så tror jeg man kan have svært ved at forstå Will og man vil misse mange af de små henvisninger og jokes der er flettet ind i historien.

Hvis man endnu ikke har læst nogen af bøgerne om Skyggens Lærling, så kan jeg kun anbefale at man går i gang med den første bog. Har man ligesom jeg læst dem alle, kan jeg opfordre til at læse John Flanagans anden serie: Våbenbrødre. Der er pt. 4 bøger (3 udgivet på dansk) og Flanagan skriver på flere. Derudover skriver han på to prequals til Skyggens Lærling der bl.a. handler om en yngre Halt. Dem glæder jeg mig til at få fingre i. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bøger i serien: Skyggens Lærling

2 kommentarer :

 1. Jeg glæder mig til at læse denne bog - er skrevet op til den på biblioteket og venter nu pænt på at få fingre i den :-)
  Jeg syntes desværre, at serien tabte pusten omkring bog 5-6 og siden da var det meget det samme, men det er nu en hyggelig serie, så jeg skal lige have det sidste med ;-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er altid rart at få afsluttet en serie. Og selvom den måske har tabt pusten så elsker jeg den alligevel. Jeg synes bare det er mega hyggeligt at læse om Will og alle de andre.

   Slet