Mors dag: Litteraturens mødre

søndag den 10. maj 2015

I dag er det mors dag, en dag hvor vi hylder vores mødre, men egentligt har jeg aldrig gået super meget op i dagen. Min mor er speciel og det skal hun vide på alle årets dage og ikke kun på denne ene. Jeg vil hellere vise hende at jeg holder af hende når jeg rent faktisk ser hende end at sende en upersonlig buket blomster på dagen i dag.

I anledning af dagen vil jeg gerne snakke lidt om mødre i de bøger jeg læser. Og det er faktisk en opgave der ikke er helt let, for i størstedelen af de bøger jeg læser er forældrene ikke eksisterende. Enten er hovedpersonen forældreløs og har andre voksne at se op til, eller også drager de bare på eventyr helt alene. Dette er ret typisk for fantasy. Forældrene er en ret lille del af dannelsesrejsen. Ikke destro mindre har jeg fundet en håndfuld mødre frem som jeg husker.

Melussina Tonerre (Dinas mor i Skammerens Datter af Lene Kaaberbøl)
Melussina Tonerre er den første mor jeg kommer i tanke om. Hun er en stærk mor der meget gerne vil passe på hendes børn. Hun har også en ret stor rolle i bøgerne. Særligt i første og tredje bog. Jeg elsker hvordan hun tager sig af sin familie. Hun er beskyttende, men sætter samtidig alt over styr når noget truer familien. Hun forsøger at lære sine børn hvad der er rigtigt og forkert og jeg synes at hun gør det på fineste vis.

Molly Weasley (Rons mor i Harry Potter af J. K. Rowling)
Man kan jo næsten ikke skrive en liste uden at Molly Weasley kommer på den. Hun er indbegrebet af mor, og er samtidig en af de tydelige mor-skikkelser som jeg husker fra de bøger jeg har læst. Hun er Rons og hans søskendes mor, men kommer samtidig til at fungerer en smule som Harrys mor også eftersom han aldrig har haft andre der har taget den rolle alvorligt. Molly har altid plads og kærlighed nok til en ekstra.

Teresa (Katrionas mor i Sølvhesten af Lene Kaaberbøl)
Teresa er egentligt ikke ret meget med i bøgerne om Katriona når det kommer til stykket - i hvert fald ikke så vidt jeg husker. Men hun har alligevel gjort indtyk på mig. Teresa - eller Tess som hun kaldes - er en mor der driver Ranunkelkroen i et land hvor det er kvinderne der bestemmer. Det jeg bedst husker fra bøgerne er hvordan Katriona ser op til sin mor og gerne vil gøre hende glad og stolt. Terasa største fejl er nok den mand hun har valgt. Cornelius er ikke særlig rar, men omvendt forstår man godt hendes valg, for han er en mand der kan passe på kroen og holder optøjer nede.

Heather (Jays mor i Rock War af Robert Muchamore)
Jeg er netop blevet færdig med at læse Rock War og selvom Heather ikke er den perfekte mor, så gjorde hun indtryk. Hun har 8 drenge og forsøger at opdrage dem ordentligt i et småkriminelt miljø. Ikke at det lykkedes super godt, for nogle af de drenge opfører sig mildest talt forfærdeligt. Det der virkeligt gjorde indtryk foregår først sidst i bogen og her viser Heather virkeligt hvor meget hun er villig til at gøre for at beskytte sine børn.

Vianne Rocher (Hovedperson i Chokolade af Joanne Harris og mor til Anouk)
Vianne er en sej single mor der driver verdens lækreste chokoladebutik. Vianne er eksotisk og har en mystik over sig som er helt speciel. Hun passer på Anouk og forsøger at opdage hende på sin egen måde i et samfund der bestemt ikke er klar til Vianne Rocher. Alt i alt er hun bare en fantastisk person.

Det var 5 mødre som jeg husker fra bøgernes verden. Hvilke litterære mødre husker I bedst?

2 kommentarer :

 1. Skønt morsdag-indlæg!
  Og hvor er der mange herlige mødre - også fiktive. Især Mrs Weasley, må jeg sige er en af de mest hengivne og menneskelige, jeg har set beskrevet - og selvom Anne Shirleys "mor" fra Anne fra Grønnebakken, blot jo er en adoptivmor, er jeg helt forelsket i hendes væsen og den måde hun tager Anne til sig. Og sidst må jeg nævne, Laura Ingalls mor Caroline, fra Det Lille Hus På Prærien. Mage til liv hun har måtte stå igennem - hun er familiemenneske for alle pengene :D

  Men Melussina er nu også dejlig. Min søster inviterede faktisk vores mor i biografen, så de netop kunne se Skammerens datter sammen - selv har jeg arrangeret en suprice museumstur med fruen ink. kaffe og kaffe. Tøsedates med ens mor er bare skønt.

  Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der er så mange skønne mødre i både bøger og virkeligheden. Anne fra Grønnebakken og Det Lille Hus på Prærien har jeg aldrig fået læst, men ih hvor skønt at de har gode moderskikkelser. En adoptivmor kan være mindst ligeså meget værd som ens rigtige mor - måske endda mere - så jeg synes sagtens at vi kan snakke adoptivmødre når vi hylder mødre generelt.

   Og ja, tøsedates er skønt. Var i teatret med min mor og søster for noget tid siden og det var en super hyggelig tur.

   Slet