Book of Spells fra J. K. Rowling (Wonderbook til PS3)

søndag den 9. december 2012


Jeg er ikke vandt til at anmelde spil og jeg må ærligt indrømme at jeg ikke har spillet ret meget PlayStation før jeg fik denne bog/spil I hænderne. Alligevel kunne jeg ikke sige nej, da jeg fik muligheden for at afprøve denne nye form for bog. Jeg var nysgerrig efter at se hvad det var og hvordan det fungerede for ærligt talt havde jeg ikke fantasi til at forestille mig hvordan spillet skulle blive levende i min egen stue.

Vi starter lige med lidt af det tekniske, hvor jeg vil forsøge at fortælle hvad en Wonderbook er og alt sådan noget. Ved I allerede det kan I jo bare springe ned til anmeldelsen.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Wonderbook'en i blød indbinding


Hvad er en Wonderbook?
Wonderbook er et nyt stykke tilbehør til playstation. Det er en blå bog med en blød indbinding og store tykke papsider. Det er ikke en bog man bare kan sætte sig at læse i, for indholdet på siderne er nogle mærkelige blå figurer. For at få indhold i sin Wonderbook skal man bruge en PlayStation Move controller og et PlayStation Eye kamera. Har man det vil bogen på magisk vis få indhold på skærmen alt efter hvilket spil man har puttet i maskinen.




----------------------------------------------------------------------------------------------

Book of Spells
Book of Spells er blevet til i et samarbejde mellem Playstation og Pottermore og foregår selvfølgelig i Harry Potters magiske verden. J. K. Rowling har selv bidraget med nye fortællinger og siger selv om bogen at ”det er det tætteste en Mugler kan komme på en rigtig tryllebog.

”I Harry Potters verden blev Book of Spells skrevet for over to hundrede år siden af Miranda Goshawk, forfatteren bag The Standard Book of Spells-serien. Book of Spells kan dog kun findes i den forbudte sektion i Hogwarts bibliotek. Det er en avanceret lærebog for elever, som vil hjælpe dem på deres rejse mod at blive fuldbårne hekse eller troldmænd. ” (fra pressemeddelelsen)

Vi kender alle sammen de kendte besværgelser fra både bøgerne og filmene og hvem har ikke ønsket sig at svinge tryllestaven, sige Wingardium Leviosa og så få ting til at flyve? Jeg husker i hvert fald tydeligt de scener fra filmen hvor Harry, Ron og Hermione lærer netop den besværgelse og det er med sikkerhed en af mine yndlings-besværgelser. Dette er muligt med Book of Spells hvor man i løbet af bogen lærer at kaste flere forskellige trylleformularer og skal øve sig i at bruge dem.

På skærmen bliver Wonderbook’en på magisk vis til Book of Spells og PlayStation Move-controlleren forvandles til en tryllestav. Man får selv lov til at vælge hvilket af de fire kollegier på Hogwarts man vil bo på og man kan endda knytte den sammen med en profil på Pottermore. Dette har jeg dog ikke selv prøvet da jeg ikke har en bruger på Pottermore (endnu – måske får jeg det). 

----------------------------------------------------------------------------------------------

Anmeldelse










Book of Spells  ¤  PlayStation i samarbejde med Pottermore og J. K. Rowling  ¤  2012

Da jeg første gang hørte om Wonderbook var jeg lidt skeptisk. Jeg er meget glad for mine bøger i papirform og kan ikke så godt li’ når nogen forsøger at lave meget om på den slags ting. Omvendt kan jeg godt li’ at ting nytænkes og udvikles, og det er netop hvad PlayStation har gjort. Jeg er positivt overrasket over teknologien til Wonderbook og selve spillet ”Book of Spells”.

--------------------------------------------------------------------------------------------- 
I hvert kapitel i bogen lærer man fire forskellige trylleformularer. Man introduceres til formularen og skal både lære at sige den højt og at lave bevægelsen med tryllestaven. Det fungerer faktisk og spillet reagere på om man siger noget eller ej, så selvom det kan lyde lidt fjollet at sidde og råbe trylleformularer til sit fjernsyn, så hjælper det alt andet lige i indlevelsen. Det er dog lidt ærgerligt at man i de senere øvelser ikke behøver sige besværgelserne, for det ville have været ret sejt.

Når man har lært besværgelsen skal man øve sig på den, for øvelse er det der gør elever på Hogwarts til store troldmænd eller hekse.  Bogen tryller en øvelse frem til en som man skal klare ved at bruge hovedet og den nylærte trylleformular. I slutningen af hvert kapitel er der en større øvelse hvor man skal benytte alle de besværgelser man har lært. Det er helt det bliver rigtigt sjovt, og har man først fundet frem til den rette stemning og levet sig ind i spillet fungerer det rigtigt godt. Jeg blev selv ret opslugt at de forskellige opgaver og gjorde alt for at gøre det så godt som muligt.

Undervejs i bogen er der ekstra historier om besværgelserne. Her har man selv mulighed for med sin trykkestav at påvirke handlingen lidt og det er faktisk ret underholdende. Der er også flere steder håndskrevne noter fra tidligere elever i bogen. Dem kan man også læse og så sker der ting og sager. Det er underholden små ekstra features og man kan lære ret meget om besværgelserne.

Ligesom på Hogwarts bliver man belønnet med hus point når man gør noget godt. Det kunne fungere ret godt, men desværre bruges det kun til at bedømme hvor godt man har klaret en given opgave. Der er ikke mulighed for at gå ind og se de optjente point, så man ved ikke rigtigt hvor mange man har sparet op. Det kunne også være fedt hvis man ved hjælp af hus point kunne konkurrere med andre spillere.

Der hvor jeg blandt andet synes at Wonderbook’en gør det rigtigt godt er de tidspunkter hvor man f.eks. skal børste støv af bogen ved fysisk at børste det væk fra sin wonderbook, eller hvor man skal vippe bogen for at hælde vand af den eller se ned i et dybt hul i siden. Her hvor man helt fysisk skal bruge bogen er nyt for mig og jeg synes i høj grad at det fungerer.

Der er en fortællerstemme på bogen som fortæller hele historien. Den er rigtig hyggeligt og skifter lidt mellem en underviser der hjælper en gennem bogen og Miranda Goshawk der fortæller noget selv. Det er faktisk ret hyggeligt, men for større børn kan den i længden måske godt blive lidt irriterende når mange af de samme ting gentaget hver gang med skal lave en besværgelse. Heldigvis kan fortælleren slås fra, så man selv skal læse. På den måde minder spillet også mere om en bog som man selv læser og er ikke længere bare en oplæsnings-historie.

Målgruppen til Book of Spells er de 6-13 årige når det gælder alder. Dermed ikke sagt at spillet ikke kan spilles af andre. Er man Harry Potter fan er det da fantastisk at kunne leve sig ind i Harrys magiske verden og selv lære at kaste besværgelser. Jeg fandt det let at leve mig ind i universet og det var sjovt at prøve besværgelserne selv. Har man et barn der er vild med Harry Potter ville jeg ikke snyde det for muligheden for til dels selv at blive elev på Hogwarts.

Alt i alt har det været en god oplevelse at spille Book of Spells. Den benytter teknologien rigtigt godt og det er sjovt at kaste besværgelser. Desværre er spillet ikke ret langt og man bliver hurtigt færdig med det hele. Jeg savnede nogle flere øvelser hvor man kunne få lov til at bruge alle de besværgelser man har lært og ikke kun dem man lærte i det pågældende kapitel. Jeg ser muligheder for endnu flere udgivelser af tryllebøger der skal hjælpe en til at blive en endnu bedre heks eller troldmand.

Selve spillet har fået 3 stjerner. Jeg synes det er godt, men det er hurtigt gennemført og jeg ville som nævnt gerne have haft flere og mere komplekse øvelser. Selve teknologien er jeg imponeret af og det bliver spændende at se hvad der kommer af spil til Wonderbook’en.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Billeder
Lidt billeder fra da jeg selv spillede spillet. Det første direkte fra stuen hvor jeg sad. De næste er billeder er skærmen og hvad der sker på den.






Og så et enkelt billede jeg har lånt for at vise hvordan det ser ud når man er i gang med en øvelse/opgave/udfordring.

Billede af Rik Henderson fra siden pocket.lint.com



Ingen kommentarer :

Send en kommentar