Læsevaner #4: Genre og type

torsdag den 30. maj 2013

Her svarer jeg på diverse spørgsmål omkring læsevaner. Nogle spørgsmål er fundet rundt omkring på nettet, andre stiller jeg selv. 

Hvad er din yndlings-genre?
Det er helt klart fantasy og sådan har det været lige siden jeg blev lukket ind til den genre med Skammerens Datter. Jeg elsker det fantastiske, jeg elsker de mange nye verdener og jeg elsker at der kan være drager eller andre overnaturlige væsener uden at de er malplaceret. Jeg elsker magien og jeg elsker t kunne leve mig ind i en helt anden verden når jeg har brug for en pause, eller bare har lidt tid til overs. 

Selvom jeg elsker fantasy, så er jeg ikke meget for mange af de nye bøger der på en måde blander fantasy og ungdomsbøger. Alt det med det paranormale. Nogle fungerer godt og der er også nogle jeg holder meget af, men der er også rigtigt meget skidt i mellem. Hvis jeg skal gå i gang med endnu en vampyrbog skal der ret meget til at overbevise mig om at den er det værd. 

Jeg kan dog også godt li at læse noget science fiction, men her er jeg lidt mere krævende. Dystopier er den slags bøger jeg har læst flest af på det seneste når det kommer til science fiction.

I hvilke genrer føler du dig bedst tilpas?
Igen må jeg sige fantasy. Det er nu engang der jeg har det bedst. Bøger der har en middelalderlig sætting uden rigtigt at være fantasy kan dog også gå ret fint. Middelalderlige verdener og fantasy gør det bare generelt ret godt sammen og nogle gange krydres det hele med magi så det ikke virker så gammeldags.

Hvor ofte læser du udenfor dine favoritgenrer?
Det sker faktisk ret sjældent. Jeg er ikke god til at gå udenfor min komfortzone. Jeg ved hvad jeg kan li', og så søger jeg automatisk efter den slags bøger. Det sker også mere og mere sjældent at jeg læser bøger jeg ikke bryder mig om, for som regel så går det godt med at vurdere om bogen er noget for mig eller ej. 

Ind i mellem snupper jeg en ungdomsbog, men også her holder jeg mig som regel til noget jeg kender eller tror jeg vil synes om. Cherub bøgerne af Robert Muchamore er et sikkert hit hos mig når jeg vil læse noget der ikke er fantasy.

Genre du sjældent læser (men ønsker du gjorde oftere)?
Gys læser jeg meget sjældent. Gyserfilm kan jeg slet ikke have, men gyserbøger kan ind imellem være okay. På en eller anden måde er det ikke lige så slemt at læse en gyserbog som det er at se en gyserfilm. Mine billeder i hovedet er bare aldrig ligeså slemme som dem på film. Med bogen kan jeg også lidt bedre sorterer i hvor jeg lægge fokus på mine visuelle billeder.

Biografier er er heller ikke en genre jeg læser meget i, men jeg har dog planer om at skulle læse B. S. Christiansens bog "Et liv på kanten" på et tidspunkt

Fiction, Non-Fiction, eller begge dele?
Hvis jeg selv skal vælge så er det klart fiktion. Jeg kan få timer til at gå ved at læse fiktions bøger. Bøger der skildre virkelige begivenheder har jeg ikke læst ret meget af. Det hænger nok sammen med at det er svært at skildre virkelige begivenheder i et fantasymiljø.

Når vi nu snakker fiktion og non-fiktion, så synes jeg også lige at jeg vil runder fagbøgerne. Dem læser jeg lidt af i forbindelse med mit studie, men ellers så kan de være rigtigt gode når man skal lære om noget nyt. Mange gange er en bog god til at samle den relevante information på et sted så man f.eks. ikke skal lede 117 steder på nettet.

Hvor ofte læser du i en avis? Et blad? En bog? På nettet? Andet?
Jeg læser ret tit på nettet - det sker hele tiden. Aviser læser jeg sjældent. Jeg kigger måske i dem der ligger på uni, men jeg læser aldrig rigtigt i dem. Blade læser jeg i venteværelse hos f.eks. læge og tandlæge. Der ligger de alligevel fremme og så kan man lige kigge lidt i dem. Ellers læser jeg Opdag Verden når det kommer med posten derhjemme. Den sidste ting, bøger, vil jeg sige at jeg læse ret tit. Det kommer lidt i perioder, så det nogle gange er hver dag også andre gange går der lidt længere tid i mellem. Det kommer meget an på hvad jeg ellers laver i den periode og hvilken bog jeg er i gang med.

Foretrækker du at læse serier eller “stand-alone” romaner?
Serier - helt klart. Der findes også fine enkeltstående bøger, men jeg kan rigtigt godt li at komme tilbage til en kendt verden og læse lidt mere. Derudover så kan jeg godt li lange bøger og historier og af en eller anden grund splittes de oftest op i flere bøger i stedet for en kæmpe tyk bog. 

Hvad foretrækker du: e-bøger, hard covers, paper backs, lydbøber, andet?
Jeg kan hurtigt udelukke e-bøger og lydbøger da det er de fysiske bøger jeg har en forkærlighed for. Når det kommer til hardbacks og paperbacks så er jeg lidt splittet. Engang var jeg allermest til hardbacks og jeg synes stadig at de er virkeligt smukke, men jeg er i gennem de seneste par år begyndt at synes godt om paperbacks. Ikke mindst er de billigere - hvilket er en god ting for pengepungen, men de fylder også mindre på reolen. Jeg er ikke helt sikker på hvilken slags jeg helst vil købe i dag hvis jeg havde valget, men det ville nok ende med en billigste udgave (som sikkert er paperback'en). 

Derudover er det vigtigt at bøger i en serie passer sammen, så har jeg den ene i hardback, så skal resten også være det og omvendt. F.eks. ventede jeg med at købe 5. bog af A Song of Ice and Fire indtil den 2-delte paperback-versionen kom, så de kunne passe til de andre bøger jeg havde stående. 

2 kommentarer :

 1. Det er sjovt; jeg har det lige stik modsat med serier. Jeg hader at påbegynde en serie, for jeg føler, jeg skriver under på en usynlig kontrakt om, at jeg så SKAL læse den færdig. Og det føles som sådan et stort projekt at påtage sig. Ved stand-alone bøger, kan jeg nemmere bevæge mit frit imellem forskellige genre, som det passer mig.

  Til gengæld er jeg fuldstændig enig mht. bøgernes format. Hvis jeg køber en e-bog/lydbog føles det ikke "rigtigt" som om, jeg har købt en bog. Selvom historien er den samme, er indpakning altså bare halvdelen af det. Skørt, men sandt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har faktisk ikke læst ret mange stand-alone bøger, men jeg holder af at historien fortsætter. Bryder jeg mig ikke om den første bog, behøver man jo ikke læse videre, og jeg har derfor også rigtigt mange serie som er påbegyndt og aldrig er blevet gjort færdige. Det kan både være pga. en dårlig 1'er eller fordi der er gået så lang tid mellem udgivelserne at jeg har "glemt" bogen igen.

   Men det er jo godt at vi er forskellige, så der er læsere til alle de forskellige bøger der skrives.

   Slet