Bøger til anmeldelse #3

torsdag den 29. november 2012

Eller bog er så meget sagt, for det er jo faktisk både en bog og et PS3 spil. Nu ved de fleste sikkert godt hvad jeg taler om, for det er nemlig den nye Wonderbook "Book of Spells". Da Amalie fra PlayStation skrev om jeg ville anmelde den, sagde jeg straks ja, fordi jeg er nysgerrig på hvad dette nye format af en bog er. Der kommer efterhånden flere og flere bud på hvad fremtiden bog er for noget og den udvikling er jeg lidt interesseret i, fordi jeg ikke ønsker at den almindelige bog skal forsvinde. Bortset fra det, så ser jeg på de nye bud med spænding og jeg glæder mig til at se hvordan Wonderbook virker.

"Wonderbook er en helt ny interaktiv enhed, som via augmented reality får spillet til at komme til live foran dig." - sådan står der i den mail jeg fik. Det er en udvidelse til PlayStation 3, hvor man sidder med en bog foran sig som man kan bladre i. Jeg har ikke prøvet det endnu, men jeg vil komme med en frisk anmeldelse af systemet når jeg får det afprøvet.

Book of Spells er det første spil til Wonderbook, og er udviklet i samarbejde med J. K. Rowling. Og ja det er endnu en bog/spil i Harry Potters univers. Jeg vil komme meget mere ind på spillet i min anmeldelse af det. Nu synes jeg lige at I skal se hvordan sådan en Wonderbook ser ud. 






Jeg glæder mig til at prøve bogen/spillet og se hvad det er for noget og om det virkeligt kan være den nye bogform.

Tak til PlayStation for hele sættet.

Blodsungen af Lene Kaaberbøl

onsdag den 28. november 2012



Blodsungen


Serie: Vildheks 4


Lene Kaaberbøl

176 sider
ISBN: 9788771050516

Alvilda - 2012
Org. udgivet i


For at undgå spoilers, læs først bøgerne: Ildprøven, Viridians Blod & Kimæras Hævn.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogen er modtaget som anmelder-eksemplar fra Boggnasker.dk, og derfor kan anmeldelsen læses her: Blodsungen af Lene Kaaberbøl
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bøger i serien: Vildheks


Under angreb af John Flanagan

fredag den 23. november 2012



Under angreb
Org. titel: The Invaders

Serie: Våbenbrødre 2
Org. serie titel: Brotherband 2

John Flanagan

387 sider
ISBN: 9788717042469

Nyt Nordisk Forlag - 2012
Org. udgivet i 2012


Bogen er et anmeldereksemplar fra Nyt Nordisk Forlag, så mange tak for den. Se i øvrigt deres beskrivelse af bogen her (lad jer ikke skræmme af at den står som børnebog - målgruppen er ret bred)

For at undgå spoilers, læs først bogen: De uønskede

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hal og hans besætning på Hejren er flygtet væk fra Hallasholm. De er på jagt efter piraten Zavac der i forrige bog stjal Andomal – skandiernes mest elskede klenodie – for på den måde at vinde deres værdighed tilbage. Da de tager af sted fra Hallasholm er det er forfærdeligt stormvejr og de søger derfor tilflugt i en lille bugt – Læbugten døber de den. Her bygger de lejr og venter på at stormen går over. De bruger tiden på at forbedre deres kampfærdigheder, så de er helt klar når de går til angreb mod piraterne.

Det går op for dem at våbenbrødretræningen er ovre og at det nu hamler om liv og død når de går i kamp. For kamp skal det blive til, men inden da må de have en plan. Den lille hejreflok er ikke mange i forhold til piraterne, så de skal være listige og hurtige hvis de skal vinde. Det bliver op til Hal at udtænke en brugbar plan, og da han står i kampens hede finder han hurtigt ud af at meget i sådan en plan kan gå galt. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det kan godt mærkes at våbenbrødretræningen er slut og at den lille flok Hejre er kommet ud i virkeligheden. Her er der helt andre ting der gælder og de skal lære at arbejde sammen i alvorlige og farlige situationer. Hal bliver udfordret i sin rolle som skirl, og det er rart at se at han også kan være usikker og fejle. De bliver alle sammen guidet og trænet af den gamle søulk Thorn, og han er en fantastisk karakter. Hans fortid er stadig lidt ukendt, men langsomt løftes sløret for den og man lære ham rigtigt godt at kende på både godt og ondt.

En glædelig overraskelse i bogen er pigen Lydia, jeg vil ikke sige så meget mere om hende, men det er rart med en pige i historien til at bryde den mur af drengehørm der hurtigt breder sig blandt hejrerne. Hun er et frisk pust til historien og viser at John Flanagan ikke kun skriver til drengene, selvom bogen nok generelt appellerer til drenge. Lydia har desuden et spændende og nyt våben der ikke tidligere er hørt om i Flanagans bøger. Hvad det er, må I selv læse.

Jeg kunne nemt nævne alle drengene fra hejreflokken for hver deres personlighed og særheder, men dem jeg holder mest af er Ingvar og Stig. Ingvar der på trods af sit dårlige syn bare gerne vil være som de andre, og Stig – førstestyrmanden – der er kommet rigtigt langt i forhold til at styre sit raseri. Generelt er det en blandet og spændende flok Flanagan har fået sat sammen og lige præcis det at de er så forskellige tror jeg er godt for historien.

Sproget er som sædvanligt dejligt og let at læse. Der er ligesom i forrige bog en del sejler- og skibs-udtryk, for at gøre historien realistisk. I starten af bogen er der igen en ordliste med udtryk som man kan slå op i, men jeg brugte den ikke selv. Når historien kører vil jeg helst ikke forstyrres af opslag i ordlisten og de fleste ords betydning kunne jeg gætte mig til eller huske fra forrige bog.

Der er også kommet er kort med i bogen denne gang – og det er rart. Desværre sidder der midt inde i bogen, så det er svært at finde igen. Det er et kort over byen Limmat, som kommer til at spille en afgørende rolle og jeg var glad for at der overhovedet var et kort. Generelt savner jeg et kort over Stormviden (det vand de sejler på) og de omkringliggende lande. Jeg ville gerne have steder som Hallasholm, Læbugten og Limmat placeret på et kort, så jeg ved hvor Hal og de andre er sejlet hen og så jeg vidste hvilket sted/land Limmat hørte til. . Det irriterer mig mest fordi jeg ved at der i Skyggens Lærling (Flanagans første serie) er et meget groft kort over netop det område. Det kunne han godt have gjort en lille smule mere detaljeret og fået med i bogen.

Alt i alt så var det en god læseoplevelse, hvor man virkelig mærker kærligheden til skibet Hejren og nemt fornemmer hvordan der er at styre skibet. Jeg kan kun anbefale alle at gå i gang med Våbenbrødre – det er indtil nu en fantastisk serie, og selvom jeg tidligere skrev at den er for drenge kan piger altså sagtens læse med og få en fantastisk oplevelse – det har jeg i hvert fald haft.

Har I allerede læst Våbenbrødre-bøgerne kan jeg også anbefale John Flanagans anden serie, Skyggens Lærling. Den foregår i samme univers, i Auraluen (der hvor Hals mor kommer fra), og den er lige så fantastisk som Våbenbrødre. Skyggens Lærling starter med bogen "Gorlans Ruiner", og består af 11 bøger, med en 12. på vej.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bøger i serien: Våbenbrødre


Top Ten Tuesday: Forfattere jeg er taknemlig for

torsdag den 22. november 2012

Jeg springer med på bølger og forsøger mig med "Broke and the Bookish's" Top Ten Tuesday feature. Hver uge er der et nyt emne til en top ti liste.


I denne uge er temaet: Top Ten Books/Authors I'm Thankful For
En top ti liste over forfattere/bøger  jeg er taknemmelig for. Jeg er ikke sikker på at den denne gang kan komme op på ti, men lad os se.

Jeg vil også lige undskylde for den sene udgivelse af denne uges Top Ten, men der sker ret meget for tiden, mit nye arbejde stjæler omkring 15 timer om ugen, og det kommer altså til at betyde lidt for hvor meget der kommer her på bloggen.


Bibliotekaren på min folkeskole da jeg gik i 4. klasse og min klasselære på samme tidspunkt
Det passer måske ikke så godt ind i temaet, men jeg er virkelig taknemmelig for de to personer, fordi de i flere år hjalp mig med at finde bøger jeg kunne læse og til sidst fandt Sølvhesten af Lene Kaaberbøl frem. Derefter var jeg for alvor fanget i genren. Jeg er taknemmelig for dem, for uden deres råd og vejledning er jeg ikke sikker på at jeg ville være sådan en læsehest som jeg er i dag.

Lene Kaaberbøl
Det hænger lidt sammen med det forrige. Det var Lene Kaaberbøls bøger der fik mig rigtigt i gang med at læse. Først med Katriona-serien og derefter med Skammer-serien, hvor jeg endda måtte vente på de to sidste bøger. Tak fordi du fik mig til at læse fantasy.

Patrick Rothfuss
Den forfatter der rigtigt fik åbnet mine øjne for den engelske litteratur. Han bøger er helt fantastiske, og selvom de bestemt ikke er lette at læse, så var det som en drøm at læse mig igennem dem. Tusind tak.

Maria V. Snyder
Hun har i virkeligheden lidt samme funktion blandt de engelske bøger som Lene Kaaberbøl har blandt de danske i min verden. Jeg er helt solgt til Snyders bøger og elsker at læse det hun har skrevet. Tak for at holde mig i gang med de engelske bøger.

Det bliver nok ikke til så mange mere, for selvom man kunne være taknemmelig for mange af de store forfattere der har ændret litteraturen, eller haft en anden stor betydning, så har jeg ikke rigtigt noget personligt forhold til dem. Derfor bliver listen kun sådan her.

Bøger til anmeldelse #2

mandag den 19. november 2012

Jeg har modtaget bogen "Under angreb" skrevet af John Flanagan. Det er Nyt Nordisk Forlag der var så søde at sende mig bogen, da jeg spurgte om jeg måtte anmelde den. De var endda så søde at sende den to gange, da første forsendelse åbenbart er blevet væk i posten. Men mange tak til Susan fra Nyt Nordisk Forlag.

"Under angreb" er anden del af John Flanagans nye serie Våbenbrødre. Efter at have læst med i Skyggens Lærling, måtte jeg se hvad Flanagan nu havde fundet på. Den første bog var rigtig god, og derfor glæder jeg mig også til at læse denne her. Jeg er faktisk allerede begyndt og kommet et godt stykke ind i den.

Bogen udkom d. 28. oktober, så den er allerede at finde i butikkerne. Læs mere om bogen her hos forlaget: Nyt Nordisk Forlag
...... eller vent et par dage til jeg kommer en en frisk anmeldelse.


Hobbitten af J. R. R. Tolkien

søndag den 18. november 2012



Hobbitten
Org. titel: The Hobbit

Serie:  Forhistorie til Ringenes Herre
Org. serie titel: Prequel to The Lord of the Rings

J.R.R. Tolkien

323 sider
ISBN: 9788702134612

Gyldendal - 2012
Org. udgivet i 1937


Mange tak til Gyldendal fordi jeg måtte få, læse og anmelde bogen – det har været en fornøjelse. Se deres side om Hobbitten, hvor der kan læses meget mere om bogen, filmen og Ringenes Herre generelt. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bilbo Sækker er en ganske almindelig og velanset hobbit. Han bor i sit hobbithul neden for højen og gør meget ud af at passe diverse te- og spisetider – hobbitter elsker mad. En dag da han sidder uden foran og ryger pibe, dukker troldmanden Gandalf op og dagen efter er hans hobbithul fyldt med 13 dværge. Det bliver starten på et eventyr som Bilbo slet ikke kan forestille sig. Snart finder han sig selv på en rejse til det ensomme bjerg hvor de skal overvinde den frygtelige drage Smagd for at genvinde dværgenes stjålne skat. Men det er ikke nogen let rejse, for undervejs skal de finde Det Sidste Hjemlige Hus hos elverne, gennem tågebjergene hvor bjergtroldene husere og gennem Dysterskoven. Foruden alt det en masse andet som der slet ikke er plads til i anmeldelsen her. En ting er sikkert, det bliver ikke den samme hobbit der vender hjem igen – hvis han overhovedet kommer hjem igen.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

For omkring 8 år siden læste jeg Hobbitten for første gang – jeg husker den som god, men nu hvor jeg har læst bogen igen går det op for mig hvor lidt jeg egentligt husker af historien fra dengang. Jeg husker selvfølgelig Gollum, for hvem gør ikke det? Men derudover var det meste af historien ny for mig igen og det gjorde slet ikke noget at genlæse bogen.

Fortælleren er en jeg fortæller men som sådan ikke en del af historien. Det er en fortæller der fortæller os historien, ligesom hvis man sad en aften og fik fortalt en historie. Jeg kunne sagtens forestille mig at det er en ældre bedstefar, for ja i mit hoved er det en mand, der sidder i sin lænestol og fortæller historien til en ivrig flok børnebørn. Det fungerer godt og jeg kan li’ den måde historien bliver fortalt på. At man ikke får alting at vide hele tiden, men alligevel får de dele af historien med som Bilbo ikke direkte oplever.

Jeg nød at læse bogen, men det var den sidste tredjedel der gjorde dele hele værd at læse. Først er de bare på rejse, og der er egentligt meget langt til det ensomme bjerg. Der sker da lidt ting ind i mellem, men det virker mest som en lang rejse. Det er først ved bjerget og da dragen kom at jeg synes det bliver rigtigt spændende.  Jeg har givet 3 stjerner, men den kunne måske godt komme op på 3½ eller 4 for den sidste del.

Jeg kom lige til at tænke på at der faktisk ikke rigtigt optræder nogen karakterer af hunkøn. På den måde kan det godt mærkes at bogen er 75 år gammel og derfor skrevet i en anden tid. Bortset fra det, så synes jeg ikke at der er noget der tyder på at bogen er så gammel. Den kunne lige så godt være skrevet inden for de sidste par år. Derfor stor ros til Tolkien der har formået at skrive en historie der holder i så mange år. Det kan måske også generelt have noget med fantasygenren at gøre, men stadig så tager jeg hatten af for hr. Tolkien.

Den 12. december kommer den første del af filmatiseringen af bogen, der som bekendt bliver delt i tre film. Da jeg læste og var kommet ca. 1/3 gennem bogen overvejede jeg kraftigt hvordan den 3. del kan blive til en hel film. Der skal virkeligt noget kunstnerisk frihed til at få det til at lykkedes. Jeg glæder mig til at se hvordan det er gået, selvom jeg stadig er lidt skeptisk med hensyn til at der bliver filmet så mange film.

Til sidst skal der blot lyde en opfordring til alle til at gå i gang med Hobbitten, hvis I ikke allerede har læst den. Bogen er ved at blive en klassiker og bestemt ikke noget som man må snyde sig selv for. For mit eget vedkommende håber jeg at genlæsningen kan åbne dørene til Ringenes Herre og at jeg så får læst de bøger også. Held og lykke til alle de giver sig i kast med Hobbitten.

Gyldendal har genudgivet bogen i 2 udgaver. Den første der paperback udgaven med filmforsiden (som vist her), den anden er en fin jubilæums-hardback-udgave, med lidt ekstra forord foruden tegninger og kort tegnet af Tolkien selv. Lige netop kort kunne jeg godt savne i paperback udgaven, for jeg synes at et kort over fantasy-verdenen er en essentiel del af en fantasyfortælling og bør være at finde i enhver bog – lige meget om det er en dyr eller billig udgave.

Paperback udgaven koster omkring 150,-
Jubilæumsudgaven koster omkring 300,-
(Normalpriser fra Saxo)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hobbitten og Ringenes Herre 


Skyggens Lærling 12

onsdag den 14. november 2012

Så er der godt nyheder til alle fans af Skyggens Lærling, og jeg er bestemt en af dem. John Flanagan har skrevet en utrolig god serie og jeg holder rigtigt meget af at læse om Will og alt det han og de andre oplever. På facebook-siden for Ranger's Apprentice har de idag skrevet dette:

"Guess what? John Flanagan is now writing RANGER'S APPRENTICE Book 12 – to be published in October 2013! It’s going to be set a few years after the events in THE LOST STORIES. What do you think has happened to Will and the others since then?" (Facebook)

Derefter er der en hel bunke af synes god om tilkendegivelser og en hel del kommentarer om hvad der sker. Og der er en del teorier om hvad der sker. Bl.a. teorier og at Will og Allyss vil have/få børn, eller at Horace og Evalyn/Cassandra vil have det. Noget med at tage til Skandia igen, måske måde helten fra den nye serie Våbenbrødre, eller også et gensyn med Nihon-Ja. Der er mange gode gæt og der kunne sikkert kommer spændende historier ud af det hele.

Da John Flanagan var i Danmark for efterhånden et par år siden. Omkring det tidspunkt bog nr. 10 "Kejseren af Nihon-Ja" udkom var jeg i Odense på Centralbiblioteket for at møde ham. Her fortalte han om serien og alt muligt andet, men til sidst afslørede han hvad planen var for hvad den sidste bog skulle indeholde. Efter henvendelser fra læsere der ønskede en pige som ranger har han gået og overvejet den mulighed, og for et par år siden sagde han at Will ville få en pige som lærling i den 12. og sidste bog. Den teori forekommer også en del på facebook, og det er den jeg holder på også.

Jeg glæder mig rigtigt meget til at læse den sidste bog i serien og nu er der jo ikke mere end et år til bogen udkommer på engelsk, så må vi se hvor når den kommer i Danmark. 10'eren udkom jo på samme tid i Danmark som i Australien, så måske kan vi være heldige at de laver samme nummer med sidste bog. Jeg krydser i hver fald fingre for det.

Bøger til anmeldelse #1

lørdag den 10. november 2012

I onsdags modtog jeg Hobbitten af J. R. R. Tolikien til anmeldelse. Da Kristian fra Gyldendal skrev og spurgte om jeg ville anmelde bogen sagde jeg straks ja. Jeg har faktisk læst bogen en gang, men det var i 7. klasse og det er efterhånden ved at være en del år siden, og jeg tænkte at den godt kunne trænge til en opfriskning, nu hvor den første film snart for præmiere i biografen. Jeg håber at dette kan være startskuddet til at jeg får læst Ringenes Herre bøgerne og at jeg får set de 3 film, for nogle gange er det lidt pinligt at jeg endnu ikke hverken hat læst bøgerne eller set filmene.

Og netop at der kommer en film baseret på Hobbitten er da også en af årsagerne til at Gyldendal genudgiver bogen i en nyoversat udgave. Den anden grund er at bogen i år fylder 75, og derfor er der et jubilæum der skal fejres. Bogen udkom den 6. november, og har således kun været på hylderne i nogle få dage.

Bogen jeg har modtaget er i paperback og med filmcover, men det er bare så flot og man får rigtigt lyst til at se filmen når man har læst bogen. Desværre er posten ikke altid lige god ved bøger i pakker, for min havde fået et lille slag og en revne på det nederste af ryggen.


Læs mere om bogen på gyldendals hjemmeside: Gyldendal - Hobbitten
.... eller vent på at jeg kommer med en anmeldelse her.

Skammerens Datter 2 på Østre Gasværk

torsdag den 8. november 2012

I min omtale af musikteaterforestillingen "Skammerens Datter" fortalte jeg at Østre Gasværk planlægger at spille fortsættelsen næste år. Nu er de selv ude på facebook og bekræfter det, så den er altså godt nok. Skammerens Datter 2 vil spille i efteråret 2013 på Østre Gasværk.


Da jeg hørte det i teatret, tænkte jeg på det som om det var anden bog i serien, Skammertegnet, der skulle spilles og at de måske ville spille alle de resterende tre bøger over de næste tre år, men sådan bliver det (desværre) ikke.

Lene Kaaberbøl skriver de tre sidste bøger om til en historie hvor Dinas endelige opgør med med Drakan og dragen orden vil finde sted. Det lyder okay, men jeg er alligevel lidt bange for hvad der kan ske, og så kommer der jo til at mange en hel del. Jeg havde lige glædet mig til at se Sezaun på de skrå brædder. Jeg tror han kunne gøre det godt der, og jeg ville have elsket at høre ham spille fløjte. Den drøm må jeg hellere lade være med at tænke for meget over, for jeg tror ikke at der er plads til ham i en Skammerens Datter 2 på Østre Gasværk.

Billetsalget er allerede starten, men kun i en meget kort periode. Østre Gasværk skriver selv på facebook at premieren vil ligge før og sidste spilledag vil være efter. De fleste forestillinger i den uge de er til salg i nu er også allerede udsolgt.

Om det bliver de samme skuespillere er heller ikke helt på plads endnu, men dog skriver Østre Gasværk at Amalie-Marie Nybroe Fjeldmose igen vil spille Dina. Det er godt, for det ville være meget mærkeligt hvis stykkets store hovedrolle skulle spilles af en anden. Jeg håber og at dem der spiller Rosa, Nico, Drakan og Melusina skal være med næste år. Det er dem jeg mener er de øvrige nøglepersoner og de ville være svære at udskifte.

Selvom det kun bliver en forestilling mere, så er jeg super glad, og jeg skal helt sikkert i teateret næste år for at se afslutningen på historien - også selvom slutningen bliver en del anderledes end bogen.

Der kan ses en lille smule mere her: Billetbillet.dk - Skammerens Datter 2

 - Selvom det meste der er afsløret om forestillingen står på Østre Gasværks facebookside: Gasværket (Facebook)

Touch of Power by Maria V. Snyder



Touch of Power


Serie: Healer / Avry of Kazan 1


Maria V. Snyder

390 sider
ISBN:  978-87-638-3164-2

MIRA - 2012



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Avry er healer, men lever i skjul. Healere er frygtede og bliver hun opdaget, så er det døden der venter. Landet har for få år siden været plaget af en epidemi, og healerne blev beskyldt for at have startet det hele. Derfor lever Avry i skjul. Hun rejser lidt rundt og bor forskellige steder, men uden at fortælle hvem eller hvad hun er. En dag kommer hun alligevel til at heale et lille barn, hun bliver afsløret og ender i fængslet med en dødsdom hængende over hovedet. Midt om natten dukker en mystisk mand op og befrier hende. Han har brug for en healer til at heale en ven, men da Avry finder ud af hvem der skal Heales nægter hun. Hvor heale en der er skyld i at healerne er så hadet og frygtede? Hun følger dog alligevel med den fremmede, Kerrick, for der er trods alt en vis beskyttelse hos ham og hun har fået livslysten tilbage. Derudover finder hun ud af at hun er en af de sidste få healere der stadig er i live, hvis ikke hun faktisk er den sidste?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det kan måske godt virke som en gentagelse at hovedpersonen allerede fra start har en dødsdom hængende over hovedet. Poison Study (af samme forfatter) startede på præcis samme måde, med en ung pige der ventede på døden i et fangehul. Jeg kan også finde et par enkelte andre lighedspunkter, for på mange områder fungerer Kerrick ligesom Valek. En kontaktperson for hovedpersonen og de to kommer ikke helt godt ud af det med hinanden i starten.

På trods af det holder jeg af bogen. Avry er en dejlig hovedperson, og magien i verdenen virker spændende. Avry kan heale andre ved at overføre deres skader eller sygdomme til sig selv. Healere bliver nemlig meget hurtigere raske og deres skader healer hurtigere.  Ud over healing er der andre former for magi der knytter sig til ting som skoven, jorden, livet, døden og luften, bare for at nævne et par eksempler.

Jeg synes godt om den måde historien er bygget op på. At man langsomt lærer Kerrick og hans slæng at kende. Især Flea er en dejlig karakter. Man bliver bare så glad når man læser om ham og forestiller sig hvordan han flagre rundt hele tiden. Poppa Bear er også rigtig god og sørger for tryghed, både for Avry og læseren. Han er en fast klippe man kan holde sig fast ved når det hele er lige ved at gå galt.

Da jeg fik tid til at læse, kunne jeg ikke slippe bogen. Om aftenen sat jeg med næsen begravet i bogen, og hvis det ikke var fordi jeg skulle i skole og på arbejde om dagen, så havde jeg fortsat hele natten. Jeg kan bestemt anbefale bogen til alle.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bøger i serien: Avry of Kazan / Healer


Skammerens Datter fungerer godt på de skrå brædder

mandag den 5. november 2012

Skammeren Melussina (Nastja Arcel). Foto: Robin Skjoldborg (Østre Gasværk Teater)

I lørdags var jeg igen i teateret – denne gang for at se Skammerens Datter på Østre Gasværk teater. Stykket er baseret på Lene Kaaberbøls roman af samme navn (læs min anmeldelse af bogen). Nu er bogen blevet levende på de skrå brædder og det fungerer rigtigt godt.

Det var med stor spænding at jeg sætte sig til rette på min plads og ventede på at lyset skulle slukke og forestillingen begynde. Forestillingen starter med at vise og fortælle hvad en skammer er, og det fungerer godt at vise det på den måde. I bogen lærer men det stille og roligt, men her i teaterstykket er man nød til at vide hvad den skammer er fra starten.  I et inferno af farvet lys fornemmer man hvad det vil sige at se en skammer i øjnene, og jeg må da indrømme at jeg selv sad og krympede mig under flere af de scener hvor skammerkrafterne bliver brugt.

I bogen møder man først Nico, i fangekælderen sammen med Dina, men her i teaterstykket formår de på en god måde at introducere ham før. Man møder ham mens han fester i kroen og drikker sig fra sans og samling. Det er også her Rosa introduceres i teaterstykket. I bogen kommer hun jo først med meget sent, med det er rigtigt godt at hun bliver tydelig i teaterstykket så tidligt.

Bortset fra de små ændringer med introduktioner o.lign. så følger teaterstykket bogen rigtigt godt.

Scenografien er fantastisk. Det er utroligt hvad man kan få ud af det gulv. Der er masser af lemme og luger der kan åbnes og lukkes og som ofte bruges som ind- eller udgang fra scenen. Døre kan løftes op fra gulvet og rum formes med firkanter af lys. Det hele er super simpelt, men meget sigende og man er ikke i tvivl om hvad der er hvad og hvornår man er hvor.

Der var fra starten, da forestillingen blev annonceret, lovet en rigtig drage, og det må man sige at man får. Dragen er virkeligt godt lavet og forestillingen går hen og blive en anelse uhyggelig med dragen på scenen.

Alt i alt var det en helt fantastisk oplevelse. Det var fantastisk at se min yndlingshistorie blive levende på den måde, og jeg kan kun anbefale at man tager ind og ser en af de sidste forestillinger – der er stadig nogle ledige billetter.


Skammerens Datter, Dina (Amalie-Marie Nybroe Fjeldmose).
Foto: Robin Skjoldborg (Østre Gasværk Teater)
Rosa (Sara Viktoria Bjerregaard Christensen).
Foto: Robin Skjoldborg (Østre Gasværk Teater)
Nico & Dina (Simon Mathew og Amalie-Marie Nybroe Fjeldmose).
Foto: Robin Skjoldborg (Østre Gasværk Teater)

PS. Jeg ved ikke hvor meget det er ude i offentligheden, for jeg kan ikke finde noget om det på nettet, men da forestillingen sluttede, blev det fortalt at de vil opføre fortsættelsen, Skammertegnet, til næste efterår ligeledes på Østre Gasværk. Det var en utrolig god nyhed og jeg blev hurtigt enig med de andre om at vi da igen må i teateret næste år. 

Rigtigt studiearbejde

fredag den 2. november 2012

Nu tør jeg godt fortælle det til jer, for nu er jeg nemlig helt sikker. Jeg har fået studiearbejde hos Naturstyrelsen, og i går var jeg til en lille introduktion til det hele. Når indlægget her bliver postet sidder jeg forhåbentligt og er i fuld gang med at lære alle de nye ting der skal læres.


Naturstyrelsen gik sidste år i gang med et projekt der skal registrere alle §3-naturtyper. Der var en registrering i 1992, men det er ikke alle steder at den er blevet vedligeholdt og nu vil man gerne vide om registreringerne passer, om der er tabt natur og om der er ny eller overset natur der også skal registreres. Hele projektet skal være færdigt næste år. Min opgave i det her bliver at lave luftfototolkninger. Det vil sige at jeg skal gennemgå en hel bunke registreringer, kigge på luftfoto fra forskellige år, og så vurdere om registreringen passer eller om der er en konflikt. Derudover så skal det også undersøges om der kan være nye interessante naturområder. Der kan læses mere om hele projektet her: Naturstyrelsen - Opdatering af § 3 natur

Det lyder rigtigt fint og jeg glæder mig til at komme i gang med noget rigtigt studierelevant arbejde.


God nyhed til Study-fans

torsdag den 1. november 2012

Maria V. Snyder gjorde min dag i går så meget bedre, da hendes nyhedbrev tikkede ind i min mailbox. Lige for tiden er jeg igang med hendes bog "Touch of Power",  og i tirsdag hvor jeg udpegede top ti Kick-Ass heltinde fik jeg helt vildt meget lydt til at læse Study-bøgerne om Yelena igen. Derfor var det også en glædelig overraskelse jeg fandt i nyhedsbrevet, men læs det selv lige her:





Det er en fantastisk nyhed, selvom jeg kan have mine bekymringer om hun nu bare koger mere suppe på et emne der er brugt op. Men den del ved vi først noget om når bøgerne engang kommer, og lige nu vil jeg bare glæde mig til at læse mere om Yelena. De bøger er gået hen og blevet nogle af mine yndlings, og jeg elsker Marias skrivestil. Det er så let at synke ind i hendes historier, og så handler de ikke om teenage-piger. Hovedpersonerne er i hvert fald i de bøger jeg har læst, nærmere i starten af tyverne og det er rigtigt rart at læse om nogle stærke piger som jeg har lettere ved at identificere mig med end alverdens tossede teenagepiger der kun har kærlighed i hovedet. Selvfølgelig er der også kærlighed i Marias bøger, men det fungere bare så fint. Jeg sidder med et lille smil på læben ved tanken om flere bøger om Yelena, det kan nok blive spændende at læse om et par år.