Læsevaner #1: Hvorfor læse?

søndag den 27. januar 2013

Her svarer jeg på diverse spørgsmål omkring læsevaner. Nogle spørgsmål er fundet rundt omkring på nettet, andre stiller jeg selv. 

Hvorfor læser du? 
Jeg læser fordi det er sjovt.
Jeg læser fordi det giver mig adgang til tonsvis af andre verdener.
Jeg læser fordi jeg elsker at få fortalt en god historie.
Jeg læser fordi det giver mig ro.
Jeg læser fordi det gør mig glad.
Jeg læser fordi jeg ikke kan lade være.

Kan du huske hvad/hvordan/hvilken bog, der gjorde at du kom til at læse?
Nogle af jeg har måske hørt det her før, men historien ændre sig jo ikke at at blive fortalt flere gange, så her kommer den endnu engang:

Jeg har altid læst siden jeg lærte at læse. Jeg var flittig bruger af skolebiblioteket, hvor jeg efterhånden havde læst ret mange bøger. En dag i 5. klasse introducerede min klasselære og bibliotekaren mig for Sølvhesten af Lene Kaaberbøl. Den var hurtigt læst sammen med de andre i serien og bagefter fik jeg Skammerens Datter i hånden. Det var den og der satte skille-linien for mig. Herefter var jeg solgt til fantasygenren og herefter kan jeg rigtigt huske hvad jeg har læst.


Hvad betyder det for dig at læse?
Når jeg læser er jeg mig selv. Der er ikke en hel masse andre jeg skal tage stilling til. Det er bare mig og min bog. Når jeg læser kan jeg nærmest "flygte" ind i en anden verden og lægge hverdagen lidt væk. At læse betyder et frirum hvor jeg kan slappe af og lade op. Det er svært at beskrive hvad de egentligt betyder, men i bund og grund kan jeg bare ikke forestille mig et liv uden at læse bøger. 

Maps in Books #1: Skammerens Datter

onsdag den 23. januar 2013

Fantasybøger foregår ofte i en fiktiv verden. I nogle bøger er der lavet kort over denne verden og fordi jeg finder kort interessante vil jeg vise nogle af dem her.

Bog: Skammerens Datter
Serie: Skammerens Børn 1
Forfatter: Lene Kaaberbøl
Kort: (1) Skay-Sagis Halvøen
        (2) Dunark By og Dunark-borgen

Skammerens Datter er en af de første bøger jeg har læst og derfor har den en helt særlig plads hos mig. Selvom det ikke står helt klart for mig, så er det nok også i Skammer-serien at jeg første gang stiftede bekendtskab med kort i bøger.



(1) Skay-Sagis Halvøen
Det første kort i bogen viser hele den store halvø. Det er et stort kort i forhold til hvor handlingen udspiller sig, men på den måde viser det at forfatteren har tænkt mere over den verden historien foregår i. Man får en hel del mere af vide på kortet, end der reelt set er behov for. For mig gør det ikke noget, og det viser sig da også sidst i bogen at det er rart at vide lidt mere end bare hvor Dunark er.





(2) Dunark By og Dunark-borgen
Kortene over Dunark By og Dunark-borgen er de mest centrale for historien. Det er jo her den foregår. Kortene er enkle og det er let at orientere sig på dem og følge med i hvor Dina bevæger sig hen. De er mere tekniske end det første kort (1). Her er det bygninger, haver og helt konkrete ting som brønde der er på kortene. Det er bygningerne der er i fokus og mellem dem fornemmer man gaderne. Jeg synes det er dejligt med først et generelt kort over verdenen og derefter et meget konkret og detaljeret kort over byen Dunark og borgen.


Dette vil ske på bloggen

mandag den 21. januar 2013

Jeg har gået og tænkt lidt over hvad der skal ske på bloggen. Jeg vil gerne have nogle faste emner jeg kan tage fat i, men det må samtidig ikke være så fast så de skal komme på bestemte dage eller tidspunkter. Det her er lidt om hvad bloggen vil komme til at indeholde.

Anmeldelser
Jeg fortsætter selvfølgelig med at anmelde de bøger jeg læser. Anmeldelserne kommer på når jeg har læst en ny bog og skrevet anmeldelsen. Anmeldelserne kan derfor komme ret uregelmæssigt alt efter hvilken bog jeg læser og hvor meget tid jeg har til at læse.

Maps in Books
Jeg er fascineret af kort. Jeg synes det er spændende at se hvordan man på forskellig vis kan gengive hvordan et området ser ud. Måden hvorpå kortet er laver gør meget for udtrykket, men egentligt skal der ikke ret meget til før noget blive genkendeligt. Et par enkelte streger, lidt signaturer og måske et par ord og så ved man ligesom hvad der foregår. At jeg er glad for kort i al almindelighed er ingen hemmelighed, og derfor så er jeg også ekstra glad når jeg læser en bog hvor der er et kort over den verden den foregår i. Den slags forekommer mest i fantasy-bøger hvor der er opfundet en ny verden. Jeg synes at kort i sådanne bøger er rigtigt gode til at give en som læser muligheden for at følge med i hvor personerne i bogen bevæger sig hen og hvad der er omkring dem.

Under kategorien Maps in Books vil jeg vise og kommentere kort fra forskellige bøger. Det vil blive ret u-videnskabeligt og bare min mening om hvordan kortet er og om jeg synes det er et godt eller ej.

Læsevaner
Jeg har gennem det seneste år set rigtigt mange spørgsmål om læsevaner mange forskellige steder på nettet. Det kunne være meget sjovt at svare på nogle af dem, så derfor vil jeg i indlæg besvare et eller flere spørgsmål om læsevaner. På den måde kan I finde ud af hvordan jeg læser, og måske opdager jeg også noget nyt om mig selv - hvem ved?

Top Ti-lister
Sidste år forsøgte jeg at deltage i  "Broke and the Bookish's" Top Ten Tuesday, men jeg faldt lidt af på det igen, og har derfor valgt at stoppe helt. Jeg synes at det blev for tit at lave top ti lister og at jeg ofte kom til at gentage mig selv. Jeg synes at top ti lister er sjove og derfor vil jeg også lave nogle ind i mellem, hvis jeg får lyst og hvis jeg finder et godt emne. Emnerne kan selvfølgelig godt være de samme som i Top Ten Tuesday, for det er begrænset hvor mange nye der kan findes på, men fra nu af vil de komme på min egen opfordring og med emner jeg selv synes er sjove i netop det øjeblik hvor jeg laver listen.

Inspiration
Under overskriften "Inspiration" vil jeg fortælle om bøger som jeg finder interessante. Det kan være nye udgivelser, men det kan også være 'gamle' bøger som jeg gerne vil læse. En god blanding af det hele. Jeg synes at det er vigtigt ikke kun at se på den nye litteratur. Der findes mange guldgrubber blandt bøger der har et par år eller mere på bagen.

Forberedelse til Kilimanjaro
Til sommer skal jeg til Kilimanjaro og i den forbindelse er der lidt forberedelse. Noget af det vil jeg dele med jer her på bloggen. Jeg er faktisk allerede begyndt lidt med det indlæg hvor jeg fortalte om det træningsprogram jeg har fået lagt.

Alt det andet
Ud over indlæggene med faste titler, så vil jeg stadig skrive om alt det der falder mig ind. Det kan både handle om bøger, men det kan også "bare" være om ting der sker i mit liv eller ting som jeg synes er spændende.

Når det indre ikke hænger sammen

torsdag den 17. januar 2013

Der har været lidt stille på bloggen de seneste dage, og det har mest af alt været på grund af afslutningen på dette semesters projekt. Det er netop afleveret i dag, så der nu igen er lidt ekstra tid til at tænke på andre ting, inden eksamen truer forude. Men det var egentligt slet ikke det denne blog skulle handle om.

Ud af til ser det ud som om mit liv er meget godt. Jeg har en dejlig kæreste som jeg bor sammen med i et lille rækkehus/lejlighed og det er super lækkert. Jeg går på universitet og er igang med en uddannelse som jeg selv er rigtig glad for. Jeg mangler endda kun 1½ år nu, så enden på studiet er begyndt at dukke op i horisonten. Selvom studiet tager meget tid, så bruger jeg fritiden som spejderleder og har endda også tid til at læse omkring 30 bøger om året. Weekenderne bliver tit brugt på at tage til Sjælland og Fyn for at besøge familien, for dem vil jeg jo også gerne se ind i mellem. Som om det ikke var nok, så har jeg fra november sidste år også haft et fint studiejob. Alt det lyder meget godt, ikke?

Det er det sådan set også, men af den ene eller anden grund fungerer det ikke lige så godt inden i. Selvom jeg virker glad og oplagt når jeg møder på uni, så er der nogle dage der bestemt ikke er så gode. Det kommer lidt i perioder og det er lidt svært at tale om, og faktisk også at skrive ned her. Ind i mellem bliver jeg ekstremt ked af det, uden rigtigt at have nogen grund til det. Jeg tror at det er en kombination af rigtigt mange ting og at det der så har udløst mit dyk ned i det sorte hul måske bare er en lille bagatel, men at netop det var dråben der fik bægeret til at løbe over.

Det er ret fustrerende at have det på den måde, for det er svært at sætte fingeren på hvad der er galt og hvad jeg skal lave om. I første omgang er jeg begyndt at sige NEJ. Jeg tror at jeg kommer til at sige ja til alt for mange ting, og derfor får alt for mange små opgaver som skal løses ud over alt det andet. Jeg er typen der egentligt ikke har den store lyst til at tage leder-rollen, men når der ikke er andre der gør det, så kommer jeg til at gøre det alligevel. Det skal jeg sætte en stopper for.

Så alt i alt er konklusionen at jeg har det lidt svært for tiden, har svært ved at tale eller skrive om det og at der ikke er ret mange der ve noget om det. Nu ved i lidt af det, og min fine facade er ikke så pæn bagved. Somme tider føler jeg at jeg forsøger at lappe mig sammen med gaffatape og selvom det er stærkt så knækker selv gaffatape når der trækkes for hård i det.

Med håbet om at det bliver bedre snart, siger jeg på gensyn - forhåbentligt meget snart.

Prolog til ny bog af Josefine Ottesen

onsdag den 9. januar 2013

Jeg vil lige dele det her med jer, selvom den har ligget der et par dage. 

I december sidste år begyndte Josefine Ottesen at forhøre sig hos brugerne på Boggnasker om de ville være med til et samarbejde om hendes næste bog. I første omgang er alle velkomne til at leget med, senere vil hun snævre antallet af personer der får lov at se manus ned. Men alt det sker først meget senere og lige nu kan alle være med.

Josefine har lagt prologen ud til bogen og dette er hvad hun skriver til os boggnaskere:

Kære Boggnaskere.

Her er så prologen til min nye roman. Jeg knokler ihærdigt for at skrive den færdig og er sådan ca. halvvejs i første gennemskrivning. Det betyder, at prologen stadig kan ændre sig en del – i virkeligheden er den jo det allersidste, der bliver skrevet færdig. Man kan sige, at prologen fungerer lidt ligesom anslaget i en film: når man læser den, skal man få en fornemmelse af bogens stemning og tema og hvad plottets grundkarakterer repræsenterer.

Så jeg er selvfølgelig vildt nysgerrig efter at høre, hvordan I læser prologen, som den er på nuværende tidspunkt. For mig er spørgsmålet jo, om den sætter jer på sporet af bogens handling/tema/udvikling, eller om jeg har ramt HELT ved siden af.

Derfor får I heller ikke mere at vide om bogen og historien lige nu, for nu sidder jeg bare og venter spændt på at høre, hvilke tanker prologen sætter i gang hos jer, og hvordan I forestiller jer, at bogen udvikler sig derfra. I er velkomne til at komme med bud på bogens handling, plot og udvikling – og hold jer endelig ikke tilbage med at ”skrive videre”, hvis det trækker i tastaturmusklerne J Jeg vil læse det hele med glæde de næste par uger. I er også meget velkomne til at kommenterer hinandens indlæg – det giver nemlig mig god indsigt i, hvor forskelligt I læser, alt sammen nyttigt for det endelige resultat.

I må meget gerne dele tekststykket med venner i jeres forskellige netværk, for jeg er interesseret i at samle så mange kommentarer som muligt på dette tidspunkt – senere i processen bliver jeg mere snerpet og kun ganske få får lov at komme tæt på manus J

Mange skrivelystne hilsner
Josefine


Prologen findes her: Boggnasker.dk - Prolog af Josefine Ottesen
Så kan de af jer der har lyst til at læse med gøre det. Jeg synes at det er et spændende projekt hun har gang i. 

Mit bogår 2012

lørdag den 5. januar 2013


Nu er vi nået næsten en uge ind i det nye år, og det er vidst på tide at jeg lige samler op på mine oplevelser på bogfronten det sidste år. Der har været rigtigt mange gode bøger og noget af det der fylder mest er mit møde med George R. R. Martin og serien "A Song of Ice and Fire". Der har dog været mange andre bøger og her vil jeg opdatere lidt på hvad der var godt og skidt. Jeg starter med en del tal, for jeg elsker tal, og de bliver alligevel regnet ud, i min lille oversigt over læste bøger, så synes det er meget sjovt at dele det med jer. 

Mål på Goodreads:
Jeg var ikke rigtigt klar på at tage nogen bogudfordringer op, men endte alligevel med at sætte et beskedent mål på 25 læste bøger på Goodreads. Målet blev nået, og jeg forhøjede antallet til 30 stk.

Antal læste bøger: 31 bøger - så det opdaterede mål på goodreads blev nået.
- Heraf på engelsk: kun 4 stk., men til gengæld fire rigtigt gode bøger.
Antal læste sider: 10.940 sider
Gennemsnitligt antal sider: 352.9 sider, lidt mindre end i 2011 - til gengæld er der lidt flere bøger læst.

Korteste bog: Den lille prins af Antoine De Saint-Exupéry (106 sider)
Længste bog: The Wise Man's Fear af Patrick Rothfuss (994 sider)

Den bedste bog: 
Det må blive A Game of Thrones af George R. R. Martin. Den er helt fantastisk og jeg er super glad for at være kommet i gang med serien. Det univers er så detaljeret at man slet ikke opfatter det hele første gang man læser bogen. Det er helt sikkert et godt bud på en bog der skal genlæses senere i livet. 

Den dårligste/mest skuffende bog:
De faldne engles by a Cassandra Clare var klart den mest skuffende bog jeg har læst i år. Jeg har ellers synes at de andre i serien var okay, men denne her faldt helt igennem for mig. Hendes nye serie synes jeg ellers er ret vidunderlig, men jeg tror at hun er ved at koge for meget suppe på Clary og Jace. 

Favorit forside:
Faktisk må jeg nævne tre her, men det er bøger i en serie og både for og bagsiderne hænger sammen. Det synes jeg er fedt og så er farverne rigtigt fine. Det er selvfølgelig bøgerne i serien Den Sidste Vindrytter af Nick Clausen jeg snakker om.