A Game of Thrones på dansk

onsdag den 7. september 2011

Jeg har lige fundet ud af at Gyldendal udgiver George R. R. Martins første bog i serien "A Song of Ice and Fire". Den har fået titlen "Kampen om Tronen" og udkommer 11. november 2011 (11-11-11).


Jeg er umiddelbart glad for at Gyldendal får serien til Danmark, for den bliver omtalt som en af de helt store fantasy-serier. Dog synes jeg at det sker meget sent - bogen blev trods alt udgivet i 1996. Det er 15 år siden og jeg synes at det er lidt mærkeligt at de danske forlag ikke har fået øje på den før. Jeg har en skummel tanke om at udgivelsen kommer nu på grund af tv-serien, der bygger på bogen. Jeg synes at det er ærgerligt at gode bøger først kommer på dansk når de er blevet til film eller serie - en tendens jeg nok må se i øjnene er kommet for at blive. De danske forlag blive mere og mere presset og det er lettere at satse på en stor kendt bog, end på en meget ukendt og ny titel.


Jeg kan ikke rigtigt finde ud af om jeg er ked af at have købt dem alle på engelsk, når de nu kommer på dansk. På den ene side er det nogle bøger jeg meget gerne vil læse, og det ville være nemmere på dansk. På den anden side er jeg begyndt at nyde de engelske bøger mere, og ønsker nogle gange kun at læse på engelsk. Jeg må hellere se at komme i gang med serien så jeg kan få mit eget indtryk af den, inden det kommer til at vælte rundt med danske omtaler.


  

6 kommentarer :

 1. Nu ved jeg ikke, om du har købt alle bøgerne på engelsk herhjemme, for så har de nok været dyre, dog tror jeg, at når de danske oversættelser kommer på gaden, vil de være dyre end de engelske udgaver, så du har nok sparet penge. Desuden er det gode ved de engelske bøger jo, at du får den helt 'rigtige' udgave med ordvalg og det hele, samtidig med at du træner dit engelsk. Hvordan er det ikke en win-win? :-)

  SvarSlet
 2. De er ikke købt herhjemme, så de var ikke så dyre igen. Men jo, der er da klart fordele. Der er bare ikke ret meget tid for tiden til at læse ret meget, så det tager så frygteligt lang tid at læse en bog på engelsk. Ej, jeg tror også at det er fint, det var bare lige en tanke jeg fik, da jeg så udgivelsen på dansk.

  SvarSlet
 3. De kommer helt sikkert på grund af tvserien. De har ligget i toppen i fantasigenren i mange år og er virkelig blevet dyrket i nørdkulturen, så det var på tide. Vi har bøgerne stående - jeg fik de første to og gemalen har købt resten - men jeg har endnu ikke taget mig sammen til at læse dem. 1000 siders tætskrevne sider og på engelsk - det passer bare ikke så godt ind i min hverdag. Jeg ved ikke, om jeg får dem læst på dansk i stedet - i første omgang regner jeg med at se serien, for den ser virkelig velproduceret og spændende ud.

  SvarSlet
 4. Hvis jeg skal se tv-serien, så skal jeg læse bøgerne først. Jeg er normalt ikke ret meget til serier, men det kan jo være at lige den her vil fange.

  Det er også svært at få så mange engelsk sider til at passe ind i hverdagen, så jeg forstår godt at det har været svært at gå i gang med dem. Nu må jeg se hvor langt jeg selv kan holde den. Det kan være at jeg skal bruge lidt af mine juleferie på den serie. Det er vidst det første tidspunkt med god tid.

  SvarSlet
 5. Jeg tror helt klart det er grundet tv-serien. Og grunden til at den kommer så sent på de danske markede, skyldes nok også, at serien endnu ikke er færdigskrevet, og at der indtil videre gerne har gået mellem 3-5 år mellem udgivelserne - jeg tror ikke det er optimale forhold for et forlag at oversætte og udgive bøgerne under.

  Anyhow, jeg ser frem til at den udkommer, selvom jeg egentligt har læst første bog på engelsk (var mildest talt ikke imponeret), men nu hvor den kommer på dansk, er jeg frisk på at give den et forsøg til...

  SvarSlet
 6. Jeg er i gang med Game of Thrones netop nu og jeg synes den er intet mindre end fantastisk. Og serien kan absolut anbefales. Den er virkelig tro mod bogen-

  Det er helt sikkert på grund af serien, at romanen nu bliver oversat til dansk. Men oh ve og skræk. Omtalen på saxo.com er nok til, at jeg ikke engang vil overveje at læse den danske udgave. Kan dog godt forstå at nogle af jer synes det er hurtigere at læse dem på dansk, men jeg ville nu til enhver tid vælge den engelske udgave og så bruge lidt længere tid på den - det fortjener de :)

  SvarSlet