Bogstatistik #2: Forfatterens køn

søndag den 23. februar 2014

Jeg har flere gange i år læst debatindlæg om at kvindelige forfattere ikke læses nok og at de bør få mere opmærksomhed. Flere undersøgelser viser af mandlige forfattere anmeldes en god del mere end kvindelige og at mandlige forfattere generelt får mere opmærksomhed. Derfor er der i år startet et projekt der handler om at læse bøger af kvindelige forfattere. Projektet går under navnet #readwomen2014 project. 

Alt denne snak om forfatterenes køn gjorde mig nysgerrig efter at finde ud af hvordan jeg i virkelighe den læser. I mit valg af bøger betyder forfatterens køn så godt som ingenting, men jeg har alligevel altid haft en fornemmelse af at jeg læse flest bøger af kvindelige forfattere. Jeg fik engang en kommentar fra en besøgende om at der var utroligt mange kvindelige forfattere blandt bøgerne på min reol i forhold til hvad han var vandt til, og jeg tror den er god nok. 

Når jeg tænker på hvilke forfattere jeg har læst træder mange kvindelige forfattere frem. Hvis jeg udelukkende tager et kig på de danske kan jeg nævne Lene Kaaberbøl, Josefine Ottesen, Helle Ryding som kvindelige forfattere der har betyder meget for mig og som jeg har læst mange bøger af. På samme måde kan jeg ikke nævne nogle danske mandlige forfattere. Disse forfattere er først kommet ind i min læsning i mine sene teenage-år, men på trods af det, så er det kun Kenneth Bøgh Andersen jeg kan nævne på samme måde som de tre kvinder. Lagkagen herunder viser fordelingen af danske mandlige og kvindelige forfattere, og det ses jo ret tydeligt at jeg har læst væsentligt flere bøger af kvinder end af mænd. Jeg har læst over dobbelt så mange bøger skrevet af kvinder som jeg har læst bøger skrevet af mænd. 


Kigger jeg lidt bredere og tager alle bøger med jeg har læst viser min statistik nogenlunde samme billede. Der er generelt mange kvindelige forfattere blandt mine læste bøger. Jeg havde en ide om at jeg måske havde læst flere bøger af mandlige forfattere her i de senere år med bl.a. John Flanagan, Robert Muchamore, George R. R. Martin, Brent Weeks og Brandon Sanderson. Den forestilling holder til dels i 2012 hvor næsten halvdelen af mine læste bøger var skrevet af mænd. I kan se min statistik herunder, hvor der først er en overordnet fordeling ift. alt hvad jeg har læst og derefter er en fordeling for hvert år.


Min læsestatistik i forhold til køn viser tydeligt at jeg læser flere bøger af kvinder end af mænd. Det er sjovt at se statistikken fordi den er helt og aldeles ubevidst. Jeg har heller ikke tænkt mig bevidst at ændre på mine læsevaner for at få en mere lige fordeling. Jeg læser hvad jer har lyst til, når jeg har lyst til det og så kommer forfatterens køn i anden række. 

I de seneste par år tror jeg at der har været en tendens til at de tykkeste bøger jeg har læst har været skrevet af mænd og det kan måske være årsagen til at jeg har haft en følelse af at jeg har læst flere bøger skrevet af mænd end kvinder. Ser jeg på antallet af læste bøger i 2012 ligger fordelingen med 52% til bøger af kvinder og 48% til bøger af mænd. Kigger jeg i stedet på antal læste sider bytter tallene faktisk plads og jeg har målt i sidetal faktisk læst lidt mere af mænd end af kvinder. 


Helt personligt mener jeg nu heller ikke at kvindelige forfattere mangler opmærksomhed - i hvert fald ikke i de genre jeg læser mest af. Hvilke bøger har gennem de sidste mange år været super populære? Harry Potter, Twilight, Hunger Games, The Mortal Instruments er f.eks. alle bøger der er skrevet af kvinder, ligesom mange af de dystopiske og paranormale bøger jeg har læst og hørt om er skrevet af kvinder.

Læser I flest bøger af kvinder eller mænd og passer jeres opfattelse til hvad I rent faktisk gør? 

2 kommentarer :

  1. Det er faktisk et godt spørgsmål. Uden at kigge tilbage på mine lister kan jeg ikke sige om jeg læser mest af det ene eller det andet køn... Men jeg hælder til at jeg nok læser flest mandlige forfattere. Det er ihvertfald dem der lige popper op i mit hoved på nuværende tidspunkt...

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja jeg ville heller ikke have vidst det hvis ikke det var fordi jeg lige havde siddet og tastet det hele ind. I det tilfælde ville jeg nok have svaret flest kvinder i mine teenageår og sidenhen måske lidt flere mænd. Det hænger nok sammen med at de store og tykke bøger jeg har læst i de sidste par år er skrevet af mænd, så de fylder meget, fordi jeg har været lang tid om at læse de bøger.

      Slet