The Final Empire by Brandon Sanderson

onsdag den 19. juni 2013The Final Empire


Serie: Mistborn 1


Brandon Sanderson

647 sider
ISBN:  9780575089914

Gollancz - 2009
Org. udgivet i 2006


“Sometimes, I worry that I’m not the hero everyone thinks I am”. (page 1)

En bog om en helt der ikke selv tror han er en helt, det må da være et hit. Når bogen derudover starter med sætningen: ”ASH FELL FROM THE SKY”, så er man nød til at læse videre for at finde ud af hvorfor der falder aske ned fra himlen.

Jeg kan ikke selv formulere en god måde at forklare hvad der sker i bogen, så her får i bagsideteksten:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
THE MIST RULE THE NIGHT… THE LORD RULER OWNS THE WORLD.

FOR A THOUSAND YEARS THE ASH FELL.
For a thousand years, the Skaa slaved in misery and lived in fear. For a thousand years, the Lord Ruler reigned with absolute power and ultimate terror, divinely invincible. Every attempted revolt has failed miserably.

YET SOMEHOW HOPE SURVIVES.
A new kind of Uprising is being planned, one that depends in the cunning of a brilliant criminal mastermind and the courage of an unlikely heroine, a Skaa street urchin, who must learn to masker Allomancy, the power of a mistborn.

What is the prophesied hero had failed to defeat the Dark Lord? What if the Dark Lord won?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wow, mere kan jeg næsten ikke sige om den bog. Den er fantastisk. Jeg læste det halve af natten i går fordi jeg simpelt hen ikke kunne stoppe.

Magisystemet, Allomancy, er fantastisk. Mange andre har skrevet om hvor gennemført det er og jeg er tilbøjelig til at give dem ret. Det er gennemført og ret så fantastisk. Sanderson beskriver levende det hele, så man selv føler at man brænder metal og flyver gennem luften.

Hovedpersonen Vin er virkelig dejlig. Et skræmt lille gadebarn i starten af bogen, men hun vokser med opgaven og lærer hvad det vil sige at have venner og stole på hinanden. En anden meget vigtig person er Kelsier der er hovedet bag hele den vanvittige plan og han fungerer som en læremester for Vin. Med tiden indtager han også en faderrolle overfor hende. Kelsier er mystisk og der foregår hele tiden et eller andet omkring ham som man ikke ved. En ting han siger flere gange er: "There's always another secret". Og det er der virkelig. Hemmeligheder er godt spundet ind i hinanden og man skal holde tungen lige i munden hvis man vil opdage hvad der sker før der faktisk sker.

Selvom historien bæres af Vin og Kelsier, så holdes den sammen af alle de andre personer. Ham og Breeze, Dox og Spooks, Clubs, Yeden og Sazed. De gør alle noget rigtigt godt for historien og gør at den både er underholden og alvorlig på de rette tidspunkter.

Hvert kapitel indledes med en lille kort tekst der i starten ikke virker til at have meget at gøre med resten af historien. Disse små tekststykker gjorde mig enormt nysgerrig. Hvem er det der skriver dem og hvorfor skriver han som han gør?  

Jeg kunne snakke i evigheder om hvor fantastisk den her bog er, men jeg vil skåne jeres øjne og i stedet give jer tid til selv at få fingre i bogen, så I kan få den fantastiske oplevelse det er at læse den. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bøger i serien: Mistborn

2 kommentarer :

  1. Fedt! Jeg slubrede det i mig - den bog skal jeg nemlig læse i løbet af den næste halve år, hvis alt går vel ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Den er også virkelig god, så du kan godt glæde dig. Jeg er glad for at den serie kom med hjem sidst jeg købte fra amazon.

      Slet