Yndlingsforfattere #2

onsdag den 29. oktober 2014

Yndlingsforfattere er et mærkeligt begreb. Hvornår er en forfatter en yndlingsforfatter? Er det den forfatter man har læst flest bøger af? Den forfatter hvor man elsker alle bøger i forfatterskabet, og rent faktisk har læst dem alle? Eller kan det godt være en forfatter hvor man har nogle få titler af som man bare elsker?

Dette er andet indlæg om yndlingsforfattere. I det første skrev jeg om mine yndlingsforfattere set med subjektive øjne og hvor følelserne talte. Denne gang ser jeg på hvilke forfattere jeg har læst flest bøger af og om de derfor kan kaldes for yndlingsforfattere.


Skal jeg være helt ærlig så mener jeg ikke at der helt kan sættes lighedstegn mellem yndlingsforfatter og de forfattere man har læst flest bøger af. Der vil selvfølgelig være sammenfald hvis en yndlingsforfatter ar skrevet mange bøger, men en forfatter behøver jo ikke mange bøger, for at havne i yndlingsdelen.

Her følger en liste over de forfattere jeg har læst flest bøger af. Flere af forfatterne pålisten er havnet der fordi de har skrevet lange serier og at jeg hvis ellers serien er god, gerne vil læse dem allesammen, for at få hele historien med.


Tamora Pierce (21 bøger)
Alanna og Tortall - behøver jeg sige mere? Tamora Pierce kan vidst uden tvivl kaldes for en af verdens store fantasydronninger. Hun har skrevet så mange bøger til børn og unge. Jeg har faktisk kun læst dem der foregår i Tortall og jeg har også læst dem i en forholdsvis sen alder - taget bøgernes målgruppe i betragtning. På trods af det, så elskede jeg bøgerne og nød at læse dem. Selvom jeg har læst mange bøger, så betegner jeg ikke Tamora Pierce som en yndlingsforfatter. 
Lene Kaaberbøl (19 bøger)
Her er der et sammenfald med listen over yndlingsforfattere. At hun også findes på denne liste skyldes mest af alt at hun også har skrevet nogle W.I.T.C.H-bøger, som jeg slugte råt i en periode. De udgør i hvert fald 5 af bøgerne.  
Robert Muchamore (18 bøger)
At Robert Muchamore findes på listen her skyldes hand CHERUB-serie/serier. Jeg må ærligt indrømme at han hurtigt fik fanget min interesse med de små børne spioner og agenter. Når den første serie indeholder 12 bøger og han derudover har to andre serier i samme univers der heller ikke er helt korte, så ryger antallet af læste bøger hurtigt op. Selvom jeg elser CHERUB så er Muchamore ikke en yndlingsforfatter. CHERUB er derimod et hyggeligt afbræk fra de normale fantasybøger. 
John Flanagan (16 bøger)
Selvfølgelig ender Flanagan også på denne liste. Han serie om Skyggens Lærling har 12 bøger og Våbenbrødre serien kan måske ende med at blive endnu længere. Flanagan er klart en af yndlingsforfatterne - mest af alt fordi jeg altid nyder at læse hans bøger. 
Josefine Ottesen (13 bøger)
Endnu engang en forfatter der figurere på begge lister. Ottesen skriver bare godt. Hun skriver meget forskelligt og hun har skrevet mange bøger. Derfor er det også naturligt at hun ender her. 
Maria v. Snyder (9 bøger)
En forfatter der også har skrevet en del bøger og som jeg meget snart skal læse to bøger mere af. Som tidligere beskrevet er hun også en af yndlingsforfatterne.
J. K. Rowling (8 bøger)
Harry Potters mor - ja selv når en serie "kun" er på 7 bøger, så skal der ikke ret meget mere til før man ender på listen her. Selvom jeg holder af Harry Potter, så var jeg aldrig den rigtigt store fan og jeg var også ret lang tid om at læse bøgerne, fordi jeg simpelt hen nægtede at læse dem. Hendes senere krimibøger har jeg slet ikke overvejet at skulle læse.

Eoin Colfer (8 bøger)
Det er Artemis Fowls skyld at Eoin Colfer ender på listen her. Jeg elskede de første bøger i serien, men jo længere jeg kom jo mere synes jeg der manglede i bøgerne. De var bare ikke så fantastiske og de sidste var jeg bestemt ikke fan af.
Michelle Paver (7 bøger)
Endnu en forfatter der mest af alt er på listen for én bestemt serie. Urtidskrønikken indeholder 6 bøger og jeg synes de var fantastiske. Hendes seneste serie Bronzedolken var  jeg ikke helt så begejstret for den første bog. 
Garth Nix (7 bøger)
Gart Nix kunne godt være røget højere op på listen. Jeg elsker hans Abharsen trilogi, og da hen begyndte at skrive Rigets Nøgler serien læste jeg også trofast med. Af ukendte årsager nåede jeg dog aldrig længere end til Onsdag, så hvad der sker resten af ugen ved jeg stadig ikke. 
Kenneth Bøgh Andersen (7 bøger)
Egentligt kan Kenneth Bøgh Andersen også godt kandidere til en plads på listen over yndlingsforfattere for hans serie Den Store Djævlekrig. Han tabte dog til andre strålende forfattere, men når lige at komme med på denne liste. Egentligt burde der måske stå 9 læste bøger eftersom jeg har læst Slaget i Caïssa i en samlet udgave, selvom den oprindeligt består af 3 bøger. 

Idolernes By af Lise Bidstrup

søndag den 26. oktober 2014



Idolernes By

Serie: Urban serien 2

Lise Bidstrup

280 sider

Høst & Søn - 2014

Anmeldereksemplar fra

Idolernes By er anden del af Lise Bidstrups Urban serie, men bøgerne er selvstændige og kan derfor læses uafhængigt af hinanden. Personer og univers hænger ikke sammen. Til gengæld handler bøgerne om forskellige samfundstendenser. I Spillets By var det reality-shows, mens det her handler om idoldyrkelse og det at være berømt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogens begyndelse:
Uddrag fra Unionens forfatning:
Stortinget vil danne en mere perfekt union, skabe retfærdighed, sikre indre ro, sikre fælles forsvar, fremme den generelle velfærd og sikre velsignelserne ved frihed for os selv og vores fremtid.
§ 1 
Stortinget sikrer alle retten til at stræbe efter et liv i frihed, personlig succes og berømmelse.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogens bagside:
Liam er en vildt god danser og hans største drøm er at blive udtaget til White night og danse sig adgang til idolernes by, Urban Populare. Byen, hvor alle de kendte og seje bor, byen hvor alt er nemt, hvor man gør det man er bedst til, vælter sig i penge og er de manges helt.

Liam får sin drøm opfyldt, men må dog erkende, at livet som kendt slet ikke er så lige til endda og hvad er det for nogle mærkelige sedler og advarsler, der pludselig dukker op på hans dørmåtte…
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Min mening:
Jeg var ret glad for denne bog. Liam er virkelig en dejlig hovedperson. Han har troen på sig selv, men da hans drøm går i opfyldelse sker det på en måde der ligger meget langt fra hvad han drømte om. Han gik imod sine forældre og hans bedste ven kom ikke med. Derfor er han fra starten lidt i tvivl om han virkeligt har lyst til at være i Idolernes by, nu hvor alle hans venner stadig er der hjemme. Jeg kan godt li at han er lidt eftertænksom. Han har sgu hjertet på det rette sted.

Hele ideen om et samfund der er bygget op omkring det at blive kendt og berømt passer ret godt ind i tiden. Der er efterhånden mange ting hvor det handler mere om at blive en kendt person frem for at være dygtig til et eller andet. Når det er sagt, så er det også et meget skæmmende samfundsbillede Lise Bidstrup præsenterer. Jeg ville i hvert fald nødigt leve i sådan en verden.

Stortinget og Formanden er skræmmende. De er kolde og tænker kun på hvordan de kan vinde næste valg så de fortsat kan blive ved magten. Alle der ikke hylder deres sag ryddes af vejen og der er ingen undtagelser. De holder hele befolkningen for nar og bliver ved med at producerer nye idoler for at holde på deres egen velstand. Jeg synes at det er skruet godt sammen. Der er også en vis brug-og-smid-væk mentalitet over dem, men hvor det normalt handler om ting, så handler det også om mennesker i denne verden.

Alt i alt var jeg godt tilfreds med bogen – lige indtil slutningen. Den slutter på en måde jeg slet ikke rigtigt kan forlige mig med. Jeg mangler svar på lidt spørgsmål. Hvorfor bryder Liams forældre sig ikke om Idolernes By og hvordan startede det hele? Selvom jeg ikke rigtigt synes om slutningen, så skildre den nok bare den barske virkelighed. Alt kan ikke altid ende 100% lykkeligt og nogle gange må der bringes ofre for at verdenen kan fungere. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bøger i serien:


Yndlingsforfattere #1

torsdag den 23. oktober 2014

Yndlingsforfattere er et mærkeligt begreb (ja faktisk er mange yndlings-?? mærkelige og begreber). Hvornår er en forfatter en yndlingsforfatter? Er det den forfatter man har læst flest bøger af? Den forfatter hvor man elsker alle bøger i forfatterskabet, og rent faktisk har læst dem alle? Eller kan det godt være en forfatter hvor man har nogle få titler af som man bare elsker?

Jeg har ikke det endegyldige svar på dette spørgsmål. Dette indlæg vil derfor være en totrinsraket, hvor første halvdel her handler om mine subjektive yndlingsforfattere, mens anden del ser mere objektivt på tingene og ser på hvilke forfattere jeg har læst flest bøger af.


Den første der popper op i mit hoved når jeg tænker min yndlingsforfatter er Lene Kaaberbøl. Hende kan jeg ikke komme uden om. Hun fik mig til at læse fantasy og startede min glæde for bøger og derfor står hun altid tydeligt frem når det gælder yndelingsforfattere eller yndlingsbøger. Men selvom jeg har en del bøger af Lene Kaaberbøl, så er det vel egentligt kun serierne om Katriona og Skammerens Datter som jeg virkeligt elsker og jeg har faktisk ikke læst nogen af Kaaberbøls krimier. Kan hun så være min yndlingsforfatter alligevel? Det mener jeg godt at hun kan. En yndlingsforfatter er i mit hoved en forfatter der har gjort et særligt indtryk, og som jeg beundre på den ene eller anden måde.

Yndlingsforfattere hænger heller ikke nødvendigvis sammen med yndlingsbøger. Mine yndlingsbøger skifter ret meget alt efter hvad jeg for nyligt har læst. Mine yndlingsforforfattere holder som regel længere tid og er forfattere som jeg gerne vender tilbage til. Der kan også være yndlingsforfattere fra forskellige perioder af mit liv og min læsning. Lene Kaaberbøl hører f.eks. til blandt yndlingsforfatterene fra min barndom/teenange år, men en forfatter som Brandon Sanderson er forholdvis ny på listen og befinder sig i en gruppe af forfattere der skriver mere voksent fantasy.

En yndlingsforfatter kan være yndling pga. af flere ting og herunder vil jeg gennemgå nogle af mine yndlingsforfattere og hvorfor de er havnet på denne liste.


Lene Kaaberbøl
Nu har jeg jo allerede snakket lidt om hende, så selvfølgelig er hun den første på listen.
Hun er en yndlingforfatter pga. Skammerens Datter og Katriona serierne og pga. det indtryk hun gjorde på 10'årige mig, der første gang mødte fantasy.
Josefine Ottesen
Vi fortsætter med de danske forfattere, for ligemeget hvad så synes jeg at der er noget rigtigt godt ved at læse bøger der oprindeligt er skrevet på dansk. Josefine Ottesen har jo skrevet utallige bøger, til mange forskellige målgrupper. Jeg har ikke læst dem alle, men dem jeg har har alle været super gode og når jeg engang selv får børn, så kommer hendes børnebøger til at stå øverst på ønskesedlen.
Helle Ryding
Sidste dansker på listen og endnu engang en kvinde. Vores kvindelige fantasy-forfattere kan altså et eller andet. Helle Rydings fortællinger inspireret af nordiske sagn og eventyr har fået en særlig plads hos mig.
John Flanagan
Den opmærksomme læser vil vide at jeg har en stor svaghed for Flanagans serier. Det er ikke det bedste og mest fantastiske jeg nogenside har læst, men hver gang jeg dykker ned i Flanagans verden så bliver jeg underholdt og har det rigtigt godt.
Maria V. Snyder
Da jeg første gang rigtigt begyndte at læse engelske bøger (der var et par mislykkede forsøg tidligere) var det med Maria V. Snyders Study serie. Jeg elsker hendes bøger, de verdener og de personer hun skaber. 
Patrick Rothfuss
Rothfuss har efterhånden også været på listen i noget tid og det på trods af at jeg kun har læst 2 bøger fra ham. Til gengæld er det to helt fantastiske bøger. Rothfuss skriver som igen anden og han formår at gøre en fremmed verden levende med meget smukke beskrivelser. Han skriver så godt at jeg kan høre Kvothes skønne musik for mig når jeg læser. Jeg håber at den tredje bog i Kingkiller Chronicle er lige så fantastisk og at Rothfuss kan blive på denne liste.  
Brandon Sanderson
Han er en af de nyeste på denne liste og er måske den forfatter jeg beundre mest. Jeg har kun læst hans Mistborn serie indtil videre, men den var fantastisk ud over det sadvanelige. Brandon Sanderson har en vidunderlig evne til at skabe unikke magisystemer og komplekse fantasyverdener. Hvad det ydermere gør Brandon Sanderson til en af mine yndlingsforfattere er at alle hans fantasybøger skulle foregå i samme univers, men på forskellige planeter. Jeg har også fået at vide at en person går igen i mange af historierne så jeg har sat mig selv på et opklaringsarbejde når jeg går i gang med at læse hans andre bøger.



Eventyrteatret: De Vises Sten

fredag den 17. oktober 2014

I søndags var jeg en tur i Tivoli for at se Eventyrteatrets familiemusical De Vises Sten. Jeg ville egentligt have skrevet lidt om den tidligere, men jeg har simpelt hen været så træt i denne uge. Nu kan jeg rigtigt mærke at jeg jeg er begyndt på arbejde og laver noget jeg slet ikke har været vandt til i lang tid. Nå, men tilbage tilbage til det, det her indlæg egentligt skulle handle om: Teater.

Eventyrteateret er et teater hvor alle skuespillerene er børn og unge mellem 7 og 19 år. Det er en fast tradition at vi tager ind og ser deres efterårsforestilling, og således var det nu 21 gang jeg satte mig til rette i teatersalen og lod mig fortrylle af eventyret. Skuespillerne er selvfølgelig skiftet ud mange gange og forestillingerne har gennem årene fået flere lag, men ligemeget hvad så jeg sikker på at opleve et eventyr når jeg tager i Eventyrteatret. I år var selvfølgelig ingen undtagelse.

I år er forestillingen De Vises Sten der handler om drengen Kim der begiver sig ud på lidt af en rejse for at finde De Vises Sten. Kims lillesøster Liv er meget syg og stenene kan redde hende. Kim kommer helt til Indien hvor han møder tiggere og guder, en alkymist og en meget oprørsk prinsesse.


Overornet set var jeg rigtigt glad for min teateroplevelse i år. Der var gode sange og fantastiske skuespillere. Især pigerne Iris Mealor (Kims lillesøster Liv), Eva Paludan (tiggerbarn) og Julie Vangaa (Prinsesse Nidra) gør det super godt. Jeg glæder mig til at følge dem i fremtidige forestillinger.

Eventyrteater indeholder også altid en god portion humor og denne gang stod Prins Rani (spillet af Mathias Hartmann Niclasen) for en del af underholdningen. En møgforkælet prins der bare vil have sin vilje og er ret så forfærdelig. Sammen med hans far Maharajahen (spillet af Magnus Haugaard Petersen), der efterhånden ikke kan se mere, står han for nogle af de største grin.

Jeg bliver også nød til at fremhæve Tiggerprinsen Seth (spillet af Theis Post). Han spiller fantastisk og formår at spille rå tigger og yndefuld danserinde i løbet af et par timer.

I får lige en video mere for at fornemme stemningen:


Selvom jeg generelt set var tilfreds, så havde jeg samtidig også lidt en tam følelse da tæppet gik ned. Jeg kan ikke helt sætte fingeren, på hvorfor. Måske har jeg bare set andre stykker der var bedre og derfor føles dette ikke helt på samme måde. Måske var Prins Rani lidt for meget (selvom han var sjov). En ting er jeg dog helt sikker på. Når jeg har hørt sangene et par gange mere og lært nogle af dem, så vil jeg elske dem lige så højt som jeg elsker de andre forestillinger. Mine med-teatergængere synes at det var super godt.

I andre kan stadig nå at se musicallen. Eventyrteatret spiller både lørdag og søndag (18 og 19. oktober), så hvis I alligevel er i nærheden af Tivoli, så kan jeg bestemt anbefale at I tager en tur i teatret også. Hvis ikke I kan nå det, så tør jeg godt allerede nu anbefale jer at sætte tid at i efterårsferien næste år. Der kan læses mere om Eventyrteatret og bestilles billetter her: Eventyrteatret: De Vises Sten

PS. når man skal se teater i Tivoli her i efterårsferien er det rigtigt hyggeligt at bruge lidt tid før eller efter forestillingen på at gå rundt og se på den Halloween-pyntede park og de mange græskar.

Would you rather...

torsdag den 16. oktober 2014

Dette tag har jeg set flere steder efterhånden. Would you rather booktube edition er startet af RayKayBooks. Jeg synes det fortæller ret meget om besvareren, og så kunne det bare være sjovt at svare på. Så her kommer mine would you rather-svar.

1. Would you rather read only trilogies or stand-alones?



Jeg bliver nød til at gå med trilogierne. Jeg læser absolut mest fantasy og i den genre er der bare flest bøger der er trilogier eller længere serier (selvom dette spørgsmål ikke indikerer at jeg ikke må læse serier med mere end 3 bøger).

Jeg læser faktisk ret få bøger der er stand-alones, så svaret her var let: Trilogier.

2. Would you rather read only female or male authors?
Det her spørgsmål er et af de onde. Hvordan skal man dog kunne vælge mellem mandlige og kvindelige forfattere? På den ene side er mange af mine ældste yndlingsforfattere kvinder, men inden for de sidste par år er der dukket flere mandlige forfattere op på min liste. Derudover er det sjældent at jeg kigger på forfatterens køn når jeg beslutter mig for om en bog skal læses eller ej.

Kigger jeg på mit læsemønster de sidste mange år, er størstedelen af de bøger jeg læser skrevet af kvinder, men når jeg nu skal vælge et køn, så tror jeg faktisk at jeg vil vælge mandlige forfattere. Jeg er fantasylæser med stort F og der er mange mandlige fantasyforfattere som jeg gerne vil stifte bekendtskab med. Jeg kan godt li de store episke fantasyfortællinger og fakta er at det hovedsageligt er mænd der skriver de bøger jeg kigger på for tiden.

3. Would you rather shop at Barnes & Noble (a local bookshop) or Amazon?
Før i tiden ville jeg klart sige Amazon, men efter de fjernede deres gratis fragt til Danmark har jeg ikke købt noget hos dem. Alligevel er det nettet jeg bruger når jeg køber bøger, så hvis jeg kan ændre amazon til generetl at handle på nettet så bliver det det.

Jeg ville elske at støtte de små lokale boghandlere, men ofte har de ikke de bøger jeg lige vil have, i den udgave jeg gerne vil købe og så bliver jeg noget så nærig når jeg kan spare mange penge ved at købe bøgerne på nettet.

4. Would you rather all books become movies or t.v. shows?
Altså som i ALLE bøger der overhovedet overvejes at bliver filmatiseret? Så ville jeg nok svare film, for der er godt nok mange bøger der ikke ville holde til et helt tv-show.

Snakker vi derimod mine yndlingsbøger - og dermed film/tv-serier jeg rent faktisk ville se, så ville jeg nok vælge tv-serie. De store episke fantasy-fortællinger er komplekse så for at få det hele med tror jeg de egner sig bedst som tv-serier. Mit endelige svar må derfor være tv-serier.

5. Would you rather read 5 pages per day or 5 books per week?
Fem sider om dagen er meget lidt. Omvendt er 5 bøger om ugen meget for mig. Jeg vil dog gå med 5 bøger om ugen alligevel, så må jeg bare læse lidt mere og klemme nogle små bøger ind. Tæller pixibøger? For så vil jeg godt kunne nå det :)

6. Would you rather be a professional reviewer or author?
Jeg har aldrig drømt om at blive forfatter. Jeg har det egentligt ret godt med bare at læse det andre har skrevet. Derfor vil jeg helst være professionel anmelder hvis jeg skulle vælger mellem de to.

7. Would you rather only read your top 20 favorite books over and over or always read new ones that you haven't read before?
Hvis jeg skal læse 5 bøger om ugen og samtidig kun må læse mine 20 yndlingsbøger tror jeg hurtigt jeg vil kede mig eftersom hver bog skal læses en gang om måneden. Derudover er jeg ikke den store gen-læser. Det er faktisk sjældent at jeg genlæser mine bøger. Derfor vælger jeg at det altid skal være nye bøger jeg samler op og læser. Jeg vil gerne have nye eventyr hver gang jeg åbner en bog.

8. Would you rather be a librarian or book seller?
Det kunne være sjovt at være bibliotekar og hjælpe folk med at finde de bøger de har brug for. Det kunne også være sjovt at have en boghandel hvor jeg kan specialisere den til at handle om fantasy og alt det som jeg godt kan li. Men egentligt så er der ingen af disse to titler jeg drømmer om.

Skal jeg vælge, må det være boghandler.

9. Would you rather only read your favorite genre, or every genre except your favorite?
Min yndlingsgenre - uden tvivl. Der er så meget fantasy derude at jeg vil have læsestof nok.

Jeg har set mange her der vælger alle andre genre, fordi det giver dem flere muligheder, men jeg tror ikke at jeg ville nyde min læsning på samme måde hvis ikke jeg kunne læse fantasy - så hellere kun læse det.

10. Would you rather only read physical books or eBooks?
Endnu engang er jeg ikke i tvivl - fysiske bøger er mit valg. Jeg kan rigtigt godt li at sidde med en fysisk bog i hånden. At bladre, at mærke vægten, at se hvordan jeg langsomt bevæger med fra den ene end af bogen til den anden efterhånden som siderne vendes.

Godt nok har jeg en kindle, som jeg også læser lidt på, men slet ikke i en grad der ville gøre at jeg kan undvære de fysiske bøger. De fysiske bøger kan desuden også sættes op på bogreolen og vises frem. Jeg elsker at kigge på min reol, og det er altså bare ikke helt det samme hvis der kun står en e-bogslæser.


Nyt på reolen #13: Lidt af hvert

mandag den 13. oktober 2014


Denne gang har jeg fået lidt forskellige bøger, som jeg gerne vil vise jer. Først og fremmest lavede jeg en deal med min kæreste. Han måtte bruge 160 kr på et anhængertræk til havetraktoren og jeg måtte til gengælg bruge 160 kr på bøger. Det blev hurtigt udnyttet og hjem kom de sidste to bøger  i Maria V. Snyders Healer-serie: Scent of Magic og Taste of Darkness.

Taste of Darkness havde oprindeligt fået titlen Taste of Death men forlaget synes vidst at den titel var lidt for morbid :)

Idolernes By af Lise Bidstrup har folaget Rosinante&Co været så søde at sende til mig. Det er en selvstændig fortsættelse til Spillets By, men hvor Spillets by handlede om reality shows, så handler Idolernes By om idoldyrkelse. 


De næste to bøger her er begge vundet.
This is Falling af Ginger Scott er vundet i en konkurrence Katja afholdt på twitter.
The Ocean at the end of the Lane af Neil Gaiman vandt jeg i sommers hos Skrivepulten - jeg glemte bare at få den med sidste gang :)


Pigen fra Fenmarken af Mikkel Wendelboe

torsdag den 9. oktober 2014



Pigen fra Fenmarken

Serie: Aiñafablen 1

Mikkel Wendelboe

228 sider

Skriveforlaget - 2014

Anmeldereksemplar fra Skriveforlaget

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogens begyndelse:
”Hvad har du fundet?”
Nanna tøvede. Hun var ikke helt sikker.
”Hvorfor står du også og roder i en skraldespand? Du bliver altså mere og mere mærkelig.”
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogens handling:
De tre unge mænd Lucas, Lasse og Chris er taget i byen for at feste. På et tidspunkt falder Lucas bevidstløs om. Han hører en barnestemme der inderligt beder ham om hjælp og samtidig ser han et par smukke grønne øjne. På vej hjem fra deres bytur sker der noget der forvandler deres hverdag. En dinosaur går rundt i gaderne og en dødning truer dem på livet. Snart er de blandet ind i en ældgammel krig og må drage af sted til parallelverdenen Aiña for at finde og befri den lille pige, som er den eneste der kan hjælpe dem tilbage til deres normale hverdag. Men alt er ikke lige let, og snart viser det sig at der står meget mere på spil.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Min mening:
Bogen starter rigtigt godt. Jeg læste prologen og kunne derefter ikke rigtigt få den ud af hovedet igen før jeg begyndte at læse videre. Det er en ret klassisk fantasyfortælling, med et par unge menneske der hvirvles ind i en mystisk krig, tilegner sig nye evner og kommer til en ny verden.

Jeg er helt vild med Aiña, selvom vi ikke har set så meget af verdenen endnu. Skovelverne er interessante og jeg elsker at der stadig er dinosaurer. Det er ret interessant at læse om dem, selvom jeg måske kunne have ønsket mig lidt mere beskrivelse af dem. Deres navn var ikke altid nok til at jeg vidste hvilken slags dinosaur der var tale om. Mikkel Wenelboe har skabt en dejlig ny verden og faktisk også et helt nyt sprog.

Jeg kan også ret godt li’ Lucas. Han er en dejlig hovedperson der har hovedet og hjertet placeret på det rette sted. Lasse og Chris er også okay, men man lærer dem ikke at kende på samme måde som Lucas.

Når der nu er så mange ting jeg synes om, hvorfor giver jeg så kun 2 stjerner. Jo ser I, starten er god, men så går historien lidt i stå indtil vi når de sidste 30 sider. Det betyder 100 sider ud af 200 siders reel fortælling står lidt i stampe og det synes jeg er ærgerligt. Drengene lærer skovelvernes verden at kende og tilegner sig nye færdigheder, men der går over et år uden at de får gjort noget ved deres egentlige formål på Aiña. Pigen og deres egen verden Jorden er glemt. Jeg kan godt se at det er nødvendigt at de udvikler sig, men som læser mangler jeg spændingen når målet for deres rejse fortoner sig og langsomt forsvinder.

Derudover er der nogle mystiske flach-back i starten af historien. Vi er pludselig tilbage Lucas’s barndom/teenange-år hvor han fortæller eventyr til lillebroderen. Jeg forstår ikke hvad de skal gøre godt for. De forvirrer og der kommer ingen svar på hvad de laver i bogen.

Bogen har potentiale til at blive en del af en spændende serie. Jeg tror bare at første bog her er for kort til at kunne stå alene. Hvis bogen havde været længere, så ville jeg have lettere ved at accepterer 100 siders optræning og stilstand i historien.

Ud over selve historien indeholder bogen en ordbog, et persongalleri og en beskrivelse af udvalgt fauna på Aiña. Ordbogen er fin. Persongalleriet er for omfattende og indeholder personer som vi slet ikke har hørt om. Derudover fortæller det om ting der slet ikke er sket i denne bog, så selvom persongalleriet nok er tiltænkt at man kan slå op og få styr på personerne, så får man også samtidig lidt spoilers til senere begivenheder – det er super ærgerligt. Beskrivelsen af udvalgt fauna, har jeg helt ærligt ikke læst til fulde. Der er beskrivelser af rigtigt mange forskellige skabninger og størstedelen har man som læser ingen anelse om hvad er eller hvilken rolle de har i fortællingen. Jeg synes at de her knap 30 siders appendiks med ordbog, personliste og faunaliste er lidt voldsomt til en historie på 200 sider. Jeg ville foretrække at både person- og fauna-liste kun havde det med som man lærer at kende i denne bog og så bliver udbygget i de senere bøger.

Alt i alt en bog der kun opnår en bedømmelse på ok. Den har gode elementer, men præges af alt for meget stilstand i fortællingen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bøger i serien:


Bookshelf Tour 2014 #7

tirsdag den 7. oktober 2014

Nu er vi kommet til afslutningen af min Bookshelf Tour 2014. De to sidste hylder på de midterste reoler. De indeholder en god blanding af undgomslitteratur, krimi og bøger uden for kategori.



Hylde 14:


Fra venstre mod højre (link fører til min anmeldelse af bogen):
  • Fyre og Flammer og oppustelige bh'er af Cathy Hopkins (Fyre og Flammer 1)
  • Kære dumme dagbog, skal vi ikke bare sige, at det her aldrig er sket? af Jim Benton (Kære dumme dagbog 1)
  • Nettet strammes af Tim Bowler (Blade 3)

Hylde 15:


Fra venstre mod højre (link fører til min anmeldelse af bogen):
  • Dødens Jagt af Joe Hill
  • Svalens graf af Sissel-Jo Gazan
  • Kadaverdoktoren af Lene Kaaberbøl
  • Afsporet af Michael Katz Krefeld
  • Faldne Engle af Susan Moody
  • Morderisk bedrag af Dan Brown
  • Da Vinci Mysteriet af Dan Brown
  • Tankados Kode af Dan Brown
  • Flodens Folk af W. Michael Gear and Kathleen O'Neal Gear
  • Harry Potter og de vises sten af J. K. Rowling (Harry Potter 1)
  • Harry Potter og Halvblodsprinsen af J. K. Rowling (Harry Potter 6)
  • Sidste forelæsning af Randy Pausch
  • Manden der målte længdegraden af Dava Sobel
  • Ping - frøen der ledte efter et nyt vandhul af Stuart Avery Gold
  • Den sidste mohikaner af James Cooper
  • Lena Mukhinas Dagbog af Lena Mukhina
  • Vinden er min moder af Bear Heart
  • Icors æblehave af Bjørn Harvig
  • Vi er Våbenbrødre af Thomas Gravgaard
  • Rod - en fighters fortælling af Janus Nabil Bakrawi

Bemærkninger/Statistik:

De sidste to hylder byder på 47 bøger, hvoraf 15 er ulæste.

I alt giver det mig 253 bøger (80½ ulæste) + 3 opslags/guidebøger + 1 kindle

Kigger jeg med matematiske øjne på ovenstående tal, så er 31,5 % af mine bøger ulæste. Det er da ikke så slemt, vel?

September 2014

lørdag den 4. oktober 2014

September plejer at være en måned der er lig med studiestart, nye kurser, nyt projekt og hvad der ellers hører med til at studere. September i år har af naturlige årsager set helt anderledes ud. Den har stået på jobsøgning, æblehøst og ombygning af bryggers.

Nyt bryggers
Ved en arbejdsdag sidst i august løb vi tør for planlagte punkter udendørs, og så blev bryggerset pillet ned. Derefter har vi brugt tid på at pille tapet ned og pudse vægen op igen. Sætte nyt tapet op 2 steder og malet til den store guldmedalje. Der er træpaneler på de fleste vægge, så vi valgte at male dem allesammen hvide for at lysne op - og sikke det har pyntet. Alle bjælker var en dejlig mørkebrun, så dem fik jeg slebet ned og malet lysegrå. Det tager bare så meget tid at male. Der var noget meget grimt vinyl på gulvet. Det fik vi også taget af og så har vi lagt nyt trægulv. Vi har sat nye skabe op og venter lige pt. på at IKEA får lågerne til vores to høje skabe hjem.

Årets æblehøst
En af den rigtigt skønne ting ved at være flyttet i et gammelt hus er at haven også er gammel. I vores tilfælde betyder det at der er dejligt mange træer og buske med frugt og bær. Jeg tror jeg har talt mig frem til otte æbletræer og flere af dem har haft masser af æbler. De skulle selvfølgelig plukkes, så det blev der også brugt en dags på. Vi var desværre kommet lidt for sent i gang til nogle af træerne, men jeg er nu godt tilfreds med udbyttet alligevel.


Et rigtigt arbejde
September blev en måned der indeholdt en rigtig god nyhed. Jeg har fået arbejde. I onsdags d. 1. oktober begyndte jeg på mit nye arbejde hos LIFA landinspektører i Fredericia. Jeg har omkring 1 times kørsel, men det betyder knap så meget. Jeg er bare mega glad for at komme i gang og få noget at lave. Jeg er blevet ansat i deres bane-afdeling, så jeg kommer til at arbejde med opmåling af jernbanerne i Danmark. I næste uge har jeg tre måledage hvor jeg skal overnatte i hhv. Silkeborg og Viborg. Det bliver super spændende.



Til weekend-fødselsdag
Det er åbenbart blevet populært at holde fødselsdag hen over en hel weekend i min familie. Mine forældre holdt i august og her i september blev det så min mosters tur. Fødselsdagen startede fredag med en cykeltur - denne sprang vi dog over, da det ikke helt var til at have cyklerne med til Sjælland. Derefter var der bålhygge med skumfiduser, pandekager og sang og hygge. Lørdag var der planlagt løbetur/gåtur. Ruten gik ud over en lille ø, og hvad der kunne have været vand til midt på skinnebenet viste sig at være vand til midt på låret, så det blev en lidt kold og våd gåtur hen til øen. Senere på dagen var den rigtige fest som igen blev afsluttet med hygge omkring bålet.

#Bogbloggertræf
Min måned blev afsluttet med et brag af et bogbloggertræf i det nordjyske. Jeg har skrevet om det her, hvis I vil læse mere.

Labyrinten af James Dashner

torsdag den 2. oktober 2014



Labyrinten

Serie: Maze Runner 1

James Dashner

381 sider

Høst & Søn - 2014
Org. udgivet i 2009

Anmeldereksempler fra 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogens begyndelse:
Han rejste sig op og begyndte sit nye liv omgivet af koldt mørke og stillestående, støvet luft.
Metal skrabede mod metal. Gulvet gav et skælvende ryk under ham.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fra bogens bagside:

Træd ind i labyrinten, hvor kun den stærkeste overlever - og den hurtigste undslipper.

Da Thomas vågner, kan han ikke huske andet end sit navn. Han er omringet af fremmede - drenge, som heller ikke kan huske noget fra før. Hver måned kommer der en ny til Lysningen. Ingen ved hvorfra. På den anden side af de høje stenmure, der omgiver det lille samfund, er der en uendelig og altid foranderlig labyrint. Den er drengenes eneste vej ud, men ingen er nogensinde kommet levende igennem den.

Om natten lukker porten drengene inde. Og fjenderne ude...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Min mening:
Denne bog skal være glad for at der først gives stjerner når bogens sidste side er vendt. Den første halvdel sagde mig ikke ret meget. Jeg var ret ligeglad med karaktererne og havde svært ved at følge dem i deres iver efter at kommer ud til en verden som jeg som læser intet kendskab har til.

Den anden halvdel blev meget bedre, men det skyldes på ingen måde karaktererne. Dem var jeg stort set stadig ligeglad med. Det var derimod det at løse selve labyrinten der interesserede mig. Gåden, puslespillet, hvem der står bag og hvorfor de er fanget i labyrinten. Det var disse spørgsmål der fyldte mig mest.

Thomas var en ok hovedperson, jeg kom bare aldrig helt ind på livet af ham. Det skyldes måske at han ikke selv kunne huske noget, men ja, jeg var ret ligeglad med om han overlevede eller ej. De andre drenge i labyrinten er generelt set en grå udflydende masse som man ikke kender ret meget til. Der er nogle enkelte vi hører om, men mange af dem er faktisk ikke ret behagelige at være sammen med. Det er egentligt kun Chuck som jeg kom til at holde meget af.

Det er helt klart labyrint-mysteriet der bærer denne bog igennem. Jeg vil vide hvorfor de drenge havnede der. Hvis det er et eksperiment, hvad går det så ud på? Og hvorfor udføres det? Det er også grunden til at jeg har lyst til at læse videre. Hvad der sket med Thomas og hans venner betyder egentligt ikke så meget for mig. Jeg vil bare gerne vide hvordan den verden det hele foregår i ser ud og hvorfor den er blevet sådan.

Jeg ender på en god middel 3’er. Labyrinten er spændende, men jeg mangler at knytte tættere bånd til personerne i boget, således at jeg bekymrer mig for om de overlever eller ej, og ikke som nu hvor jeg er lidt ligeglad med dem.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bøger i serien:


Prequels: